Tone de pesticide și produse chimice periculoase evacuate de pe teritoriul R.Moldova

  • 25 Aprilie 2018 15:07
Tone de pesticide și produse chimice periculoase evacuate de pe teritoriul R.Moldova

În satul Gaidar din autonomia găgăuză astăzi a demarat campania de ambalare și evacuare a pesticidelor stocate în depozitele istorice din localitate, transmite MOLDPRES.

Acțiunea este organizată și coordonată de Ministerul Apărării și o companie din Marea Britanie, care au adus în teritoriu echipamentul necesar pentru exportarea a circa 60 de tone de deșeuri toxice, dislocate în depozite din apropierea satului Gaidar.

Activitățile de evacuare a stocurilor de pesticide din autonomie sunt susținute de Executivul de la Comrat și autoritățile locale din raionul Ceadâr-Lunga, satele Gaidar și Copceac. Bașcanul Irina Vlah a solicitat membrilor administrației regiunii să acorde tot sprijinul în procesul de transportare a chimicalelor.

Lucrările din Gaidar se preconizează să fie finalizate timp de două săptămâni, după care măsuri similare vor fi întreprinse în localitatea Copceac.

Acțiunile din UTA Gagauz-Yeri se desfășoară în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP pentru distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase din Republica Moldova. Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier și a distrus în Polonia 957 tone de deșeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călărași, Comrat, Dondușeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Fălești, Soroca și Taraclia.

Activitățile respective au fost susținute financiar de către Guvernul Republicii Moldova și 16 țări membre și partenere NATO. România este stat lider al proiectului, implementat de Agenția NATO pentru Suport și Achiziții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău