Tone de gunoi ajung zilnic la Stația de epurare din Chișinău

  • 17 Februarie 2022 16:06
Tone de gunoi ajung zilnic la Stația de epurare din Chișinău

Zilnic în grătarele de la Stația de Epurare sunt stocate câte 15 tone de deșeuri menajere. Este vorba despre resturi de produse alimentare, sticlă, hârtie, plastic. Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” atenționează că situația ar putea deveni dramatică dacă aceste deșeuri ar ajunge în decantoare, pentru că ar putea fi blocată activitate pompelor și chiar le-ar putea scote din funcțiune, transmite IPN.

Prin rețeaua de canalizare centralizată, în căminele de vizitare ajunge nu doar apa uzată, dar și tone de gunoi. Aceasta se întâmplă pentru că unii consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Furnizorul atenționează că rețeaua se poate bloca, mai ales din cauza unor deșeuri voluminoase, cum ar fi cele de la materialele de construcție.

Pentru a evita blocarea rețelei, dar și buna activitate a Stației de epurare, specialiștii „Apă-Canal Chișinău” periodic efectuează lucrări de curățare a camerei de vizitare, dar și colectorului menajer. Sunt extrase sute de PET-uri din plastic, cârpe și șervețele, produse de igienă.

Lucrătorii stației sunt nevoiți să curețe și grătarele, să înlăture deșeurile voluminoase care ajung din rețeaua de canalizare. Aceste elemente blochează grătarele rare și dese, precum și sitele, curățarea cărora se face doar manual și deseori poate conduce la oprirea temporară a stațiilor și pun în pericol utilajele scumpe.

Apă-Canal Chișinău îndeamnă populația să fie responsabilă și să protejeze mediul înconjurător, să evite aruncarea deșeurilor în sistemul public de canalizare, inclusiv în vasele de toaletă sau în gurile de canalizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău