Tokyo protestează după ce bombardiere chineze și rusești au trecut prin apropierea arhipelagului nipon

  • 24 Mai 2022 19:18
Tokyo protestează după ce bombardiere chineze și rusești au trecut prin apropierea arhipelagului nipon

Bombardiere chineze și rusești au efectuat un zbor comun marți în apropierea teritoriului japonez, a anunțat ministrul nipon al apărării Nobuo Kishi, precizând că Tokyo a protestat oficial pe lângă Beijing și Moscova, exprimându-și 'gravele îngrijorări', relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest zbor sino-rus a coincis cu desfășurarea marți la Tokyo a summitului 'Quad', o alianță informală care reunește SUA, Japonia, Australia și India, toate preocupate de influența militară în creștere a Chinei în regiunea Asia-Pacific.

'Două bombardiere chineze s-au alăturat la două bombardiere rusești în Marea Japoniei și au efectuat un zbor grupat spre Marea Chinei de Est', a declarat Kishi presei.

După aceea, patru avioane în total, între care probabil alte două bombardiere chineze și două bombardiere rusești 'au operat un zbor grupat dinspre Marea Chinei de Est spre Oceanul Pacific', a adăugat ministrul nipon.

Un avion rusesc de supraveghere și de recunoaștere a zburat marți la nord de insula Hokkaido (din nordul Japoniei) până la insula Noto (centrul Japoniei), a afirmat în continuare Kishi, calificând aceste acțiuni deosebit de 'provocatoare' în ziua summitului 'Quad' la Tokyo.

'Prin canale diplomatice ne-am exprimat gravele noastre îngrijorări din punctul de vedere al țării noastre și al securității regionale', a spus Kishi.

'În timp ce comunitatea internațională răspunde la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, faptul că China a întreprins astfel de măsuri în colaborare cu Rusia (...) este preocupant. Acest lucru nu poate fi subestimat', a adăugat el.

Beijingul a confirmat respectivele zboruri, afirmând că ele făceau parte din 'planul anual de cooperare militară' între China și Rusia.

'La 24 mai, forțele aeriene din cele două țări au organizat și desfășurat o patrulă aeriană strategică comună de rutină în spațiul aerian al Mării Japoniei, Mării Chinei de Est și al zonelor maritime din Pacificul de Vest', a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat.

Separat, liderii țărilor Quad au avertizat marți într-un comunicat împotriva tentativelor 'de a modifica status quo-ul prin forță', evitând totuși să menționeze în mod explicit Rusia și China.

Comunicatul Quad se referea la războiul din Ucraina și făcea aluzie la activitățile militare pe care China este acuzată în mod regulat că le desfășoară în regiune.

Avioanele chineze și rusești nu au intrat cu toate acestea în spațiul aerian japonez și este pentru a patra oară când astfel de zboruri de grup au loc în apropierea Japoniei din noiembrie anul trecut, a declarat ulterior Ministerul Apărării nipon pentru AFP.

Japonia, care are dispute frontaliere cu vecinii săi chinez, rus și sud-coreean, efectuează cu regularitate zboruri cu avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian, notează agenția de presă franceză.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău