Tofilat, despre extinderea platformei de achiziții OPCOM în R. Moldova: În acest mod statul nostru ar putea trece la mecanismele de piață europene

  • 27 Ianuarie 2023 13:10
Tofilat, despre extinderea platformei de achiziții OPCOM în R. Moldova: În acest mod statul nostru ar putea trece la mecanismele de piață europene

Platforma de achiziții OPCOM, care administrează piața de energie electrică și gaze naturale din România, ar putea fi extinsă și în Rep. Moldova. Subiectul a fost abordat în cadrul unei discuții a oficialilor moldoveni cu reprezentanții companiei Transelectrica. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susține că prin acest mod Rep. Moldova ar putea trece la mecanismele de piață europene. Astfel, potrivit lui, vom plăti prețul de piață, iar în aceste circumstanțe vom simți ieftinirea, dar și scumpirea, transmite Radio Chișinău.

Potrivit directorului Energocom, Victor Bînzari, extinderea Platformei de achiziții OPCOM în Republica Moldova ar face parte din acțiunile Guvernului privind implementarea standardelor de piață europene.

„Acest lucru ne permite ca noi să avansăm în implementarea legii 106 și regulile pieței care ne obligă ca noi să avem operatorul pieței. Acolo vom avea câteva posibilități suplimentare, cum ar fi – piața zilei următoare, piața intra zilnică și dezechilibrele care sunt acum, la ora actuală, vor putea fi cu mult mai mici, ce ar însemna niște costuri mult mai mici în prognozarea energiei de producere și de consum”, a spus Bînzari.

Și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susține că prin acest mod Rep. Moldova ar putea trece la mecanismele de piață europene, care presupun existența unei platforme unde toți cei care produc energie au posibilitatea să o vândă la preț de piață, inclusiv piața de echilibrare.

„Dacă va fi piața de echilibrare, vom plăti mai ieftin pentru echilibrare. În primul rând, implementăm normele europene. Dacă vrem să ne integrăm în UE, trebuie să avem piață de energie electrică. Vom plăti prețul de piață. Nu va trebui să ne pomenim că avem contracte de energie mai scumpă, dar acum e mai ieftină, vom simți imediat ieftinirea, dar și scumpirea”, a menționat Tofilat.

Totodată, acest lucru ar urma să ofere o previzibilitate pentru cei care fac investiții în producerea de energiei regenerabile, a mai spus Sergiu Tofilat.

Reprezentanții Transelectrica și oficiali moldoveni au discutat, la București, despre extinderea platformei de achiziții OPCOM pe piața de energie electrică din Republica Moldova, potrivit digi24.ro. OPCOM este un administrator al pieței de energie electrică și de gaze naturale din România. În toamna anului trecut, compania Energocom din Republica Moldova a achiziționat pentru prima dată electricitate de pe această platformă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău