Toamna încearcă să-și revendice drepturile. Cum va fi vremea în următoarele zile

  • 06 Octombrie 2020 19:00
Toamna încearcă să-și revendice drepturile. Cum va fi vremea în următoarele zile
Moldpres

În următoarele zile vremea se va răci, iar pe întreg teritoriul țării se așteaptă ploi, izolat cu descărcări electrice, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). 

Conform meteorologilor, începând de miercuri, 7 octombrie, valorile termice vor înregistra tendințe de scădere. Astfel, până la finele săptămânii, temperaturile din timpul zilei vor fi în jur de 20 de grade Celsius, mai cald fiind tradițional în sudul țării. Noaptea, termometrele vor indica între 8-13 grade Celsius, potrivit sursei citate.

De mâine, în toată țara se așteaptă ploi. Precipitații mai intense, izolat cu descărcări electrice, sunt prognozate pentru regiunile de centru și nord.

„Toamna încearcă să-și revendice drepturile și trimite semne de răcire, totuși în acest anotimp vom mai avea vreme frumoasă. Or, după câteva zile închise și ploioase, deja de duminică, 11 octombrie, se așteaptă temperaturi până la 25 de grade și cer însorit”, au precizat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

Conform SHS, în luna octombrie temperatura medie lunară a aerului este cu 5-6ºC mai joasă față de luna septembrie și constituie în teritoriu de la +8ºC la nord până la +11ºC la sud. Cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului țării a fost în anii 1946, 1951 și 1976, când temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) și +7,8ºC (Ceadâr-Lunga, 1976). Cea mai caldă lună octombrie a fost în anii 1896 și 1966, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,5ºC (Briceni, 1966) și +15,1ºC (Comrat, 1896).

În același timp, meteorologia populară arată că dacă în octombrie frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiția populară mai spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă și mai caldă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău