"Titanic" fără bărci de salvare. Economia globală se îndreaptă spre recesiune

  • 15 Mai 2015 08:13

Economia Statelor Unite nu a dat semne de revigorare, în ciuda încrederii manifestate de oficialii Rezervei Federale si de administratia Obama la inceputul acestui an.

Dupa un prim trimestru cu o crestere economica firava, consumul ramane in continuare redus in SUA.
 
Insa, acest aspect este doar o parte a ingrijorarii manifestate de analistii de piata, care vad in toate semnele date de economia globala un indiciu ca ne indreptam spre o noua recesiune economica, se arata intr-o analiza a CNN.
 
Fara barci de salvare
 
Stephen King, unul dintre economistii sefi ai bancii HSBC, da semnalul de alarma, mentionand ca economia globala pare "Titanicul" fixat pe un curs de coliziune.
 
"Economia globala navigheaza de-a lungul oceanului fara barci de salvare pe care sa le folosim in caz de urgenta", afirma King.
 
Intr-o analiza extinsa pe 17 pagini, economistul HSBC sustine ca defictele bugetare inregistrate in marile economii sunt prea mari, iar nivelul de indatorare prea ridicat.
 
Din punctul sau de vedere, economia americana nu poate evita o noua perioada de recesiune.
 
Instrumentele care sa joace rolul "barcilor de salvare" si sa stimuleze cresterea economica - dobanzi de referinta scazute sau investitiile guvernmentale - sunt inaccesibile in acest moment, sustine King.
 
"Va fi foarte dificil pentru multe guverne sa previna transformarea incetinirii ritmului de crestere economica in ceva mult mai periculos fara a folosi aceste politici monetare", afirma acesta.
 
Desi multi alti analisti economici nu impartasesc viziunea lui King, acesta atrage atentia asupra a patru mari pericole care pandesc in Statele Unite si China.
 
Cresterea salariilor
 
Cu salariile blocate la acelasi nivel ca si acum sase ani, putini americani pot spune ca au simtit cu adevarat beneficiile revenirii economiei din Statele Unite. Problema salariilor ramane calcaiul lui Ahile pentru oficialii din Washington.
 
O crestere a salariilor in Statele Unite, pe fondul mentinerii unei cresteri economice anemice, poate duce la o prabusire a bursei, sustine King.
 
Pana acum, doar cativa retaileri mari din SUA, Walmart si Target, au anuntat cresteri salariale pentru angajati, incepand cu primavara acestui an.
 
Datele statistice pentru aprilie, prezentate saptamana aceasta de Census, arata ca vanzarile in sectorul retail au ramas insa la acelasi nivel din aprilie 204.
 
Recesiune in China
 
Al doilea mare pericol intrevazut de King se refera la intrarea Chinei in recesiune. E drept, nu mai reprezinta un secret inca din 2014 ca ritmul de crestere economica din China s-a incetinit.
 
Dar, chiar si asa, cu o statistica de crestere a PIB-ului de 7% in primul trimestru in China, tara pare sa stea mult mai bine decat restul lumii. Spre exemplu, SUA a avut doar 0,2% crestere economica in aceeasi perioada.
 
Insa, nu reducerea motoarelor in economia chineza il sperie pe King, ci varianta recesiunii. O crestere economica negativa in China ar pune economia globala pe butuci, argumenteaza King.
 
Primele efecte s-ar revedea in prabusirea pietei de materii prime si supra-aprecierea dolarului. Acestea ar fi urmate de prabusirea pietelor emergente care si-au bazat economia pe relatia comerciala cu China.
 
"Intr-un final, economia Statelor Unite ar fi tarata in recesiune de forte incontrolabile", argumenteaza economistul.
 
Deocamdata insa, nu se intrevede riscul ca economia chineza sa se prabuseasca brusc in cursul acestui an.
 
Totusi, un potential pericol al efectului pe care gradul de indatorare imens al Chinei il poate avea asupra dezvoltarii economice stabile a tarii a fost sesizat si de analistii Morgan Stanley.
 
Interventia Rezervei Federale
 
Toti investitorii din piata asteapta interventia Rezervei Federale asupra dobanzii de referinta. Aceasta a fost prognozata initial pentru iunie, dar multi analisti o dau ca sigura in ultimul trimestru al anului.
 
Oficialii Rezervei au dus dobanda de referinta la 0 inca din 2008 pentru a sustine consumul casnic si revenirea treptata a economiei. O crestere a dobanzii de referinta a Rezervei Federale nu a mai fost inregistrata din 2006.
 
Insa, o interventie prea brusca poate avea efecte defectuoase in economia americana si globala, opineaza King.
 
Prabusirea sistemului de pensii si asigurari
 
Al patrulea pericol sesizat de economistul sef al HSBC este cel reprezentat de cresterea numarului de fonduri de pensii si asigurari care sunt vulnerabile.
 
Piata sistemului de pensii private din Statele Unite a ajuns la aproximativ 18 miliarde de dolari in 2013, ceea ce reprezinta cea mai mare cifra din domeniu, la nivel global.
 
Doua dintre cele mai mari fonduri de pensii din New Jersey risca sa ramana fara bani in urmatorul deceniu, au avertizat analistii Moody's in decembrie anul trecut.
 
Un alt fond din Chicago a primit ratingul junk din cauza unei probleme similare.
 
Problema vulnerabilitatii sistemului de pensii private se regaseste de altfel si pe piata din zona euro, unde pensiile germanilor risca sa fie afectate de randamentul scazut al investitiilor, dar si in Marea Britanie. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău