Tiras-Tighina: Războiul de la Nistru nu s-a încheiat nici acum

  • 26 Februarie 2014 15:31
Tiras-Tighina: Războiul de la Nistru nu s-a încheiat nici acum

În preajma împlinirii a 22 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, la 2 martie 1992, reprezentanții Asociației Veteranilor conflictului consideră că opinia publică din Republica Moldova cunoaște prea puțin despre acele evenimente.

Războiul de la Nistru, care s-a declanșat oficial la începutul lunii martie 1992, nu s-a încheiat nici acum. Asta pentru că Rusia continuă să-și mențină forțele în regiune, iar perspectivele unei vieți lipsite de probleme pentru Republica Moldova nu se prevăd, au declarat într-o conferință de presă reprezentanții Asociației Veteranilor Războiului Tiras-Tighina. 

Reprezentanții Asociației Tiras-Tighina sunt de părere că dacă Igor Smirnov, ales în noiembrie 1990 de către sovietul suprem al autoproclamatei rmn în funcția de președinte al așa-zisei republicii moldovenești nistrene, ar fi fost tras la răspundere penală pentru ”atac asupra statalității și constituției”, procesul de separatism și conflictul transnitrean nu ar fi luat proporții atât de ample. Igor Smirnov a fost însă eliberat la scurt timp după „cea mai strălucită operațiune din istoria Ministerului de Interne al Republicii Moldova”.  În 1994, acesta, împreună cu alți adepți ai săi, a fost amnistiat.

Ziua de 2 martie este o zi tragică iar istoria acelor evenimente ar trebui să fie tratată pe larg în manualele scolare, mai susțin veteranii.

Războiul de pe Nistru început în martie 1992, s-a încheiat cinci luni mai târziu, pe 21 iulie când președinții Rusiei, Boris Elțin, și al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău