Tiraspolul vrea limba rusă de stat și legalizarea prezenței militare ruse, pentru a accepta federalizarea

  • 24 Mai 2017 13:52
Tiraspolul vrea limba rusă de stat și legalizarea prezenței militare ruse, pentru a accepta federalizarea

Tiraspolul nu este dispusă să accepte reintegrarea regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova nici măcar în baza unui plan de federalizare, despre a cărui revitalizare a vorbit președintele Igor Dodon.

Declarații în acest sens a făcut liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentantul special al Rusiei, Serghei Gubarev.

„Transnistria nu este pregătită pentru federalizare”, a declarat răspicat Vadim Krasnoselski, citat de agenția oficială „Novosti PMR”.

Mai mult, el spune că pentru o reglementare a conflictului transnistrean, în baza unui plan de federalizare al Republicii Moldova, autoritățile de la Chișinău ar trebui să accepte modificarea Constituției, acordarea limbii ruse a unui statut de limbă de stat și legalizarea prezenței militare rusești în Transnistria.

Vadim Krasnoselski nu crede că autoritățile moldovene ar fi dispuse să accepte aceste condiții și, drept urmare, lasă să se înțeleagă că această idee trebui abandonată.

În schimb, el propune soluționarea unor probleme așa-zis „umanitare” reoferindu-se în primul rând la intenția Chișinăului și Kievului de a instala puncte de control comune pe segmentul transnistrean al  frontierei moldo-ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău