Tiraspolul speră la o abordare „pragmatică” din partea UE și SUA în cadrul negocierilor cu Chișinăul (expert)

  • 03 Ianuarie 2017 08:37
Tiraspolul speră la o abordare „pragmatică” din partea UE și SUA în cadrul negocierilor cu Chișinăul (expert)

Cel mai important eveniment din 2016 în procesul reglementării transnistrene este reluarea negocierilor în formatul 5+2, proces la care Germania, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE, a contribuit substanțial, consideră directorul Biroului de investigații politice „Mediator” din Tiraspol, Serghei Șirokov, citat de IPN.

Rezultatele revigorării procesului de negocieri ar putea deveni vizibile deja în 2017, afirmă Shirokov, accentuând că de la tactica pașilor mici trebuie să se treacă la cea a rezultatelor reale, la care s-au referit participanții la procesul de negocieri.

Expertul transnistrean a menționat, în acest context, că Uniunea Europeană, în calitatea sa de observator în procesul de negocieri, nu a limitat de la 1 ianuarie 2017 acțiunile în cadrul regimului preferințelor comerciale pentru producătorii din regiunea transnistreană, care-și exportă produsele în țările din UE, în timp ce întreprinderile de pe malul drept al Nistrului, din 2015, trebuie să respecte „normele și cotele Acordului privind zona de comerț liber aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană, care în mod automat a anulat facilitățile preferințiale pentru agenții economici din Republica Moldova”.

Conținutul documentelor care reglementează exporturile transnistrene în Uniunea Europeană nu este însă deocamdată public, deoarece precedenta administrație de la Tiraspol le-a clasificat drept secrete, a menționat el.

„Un alt observator al procesului de negocieri, SUA, odată cu venirea în postul de președinte a lui Donald Trump, își poate schimba esențial viziunea în ce privește politica externă”, speră Serghei Șirokov.

„Peste un an-doi mișcarea tectonică, ce acum are loc în politica globală, va ajunge și la Tiraspol”, a conchis directorul Biroului de investigații politice „Mediator”, potrivit IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău