Tiraspolul solicită convocarea negocierilor în formatul 5+2

  • 21 Iulie 2016 16:38
Tiraspolul solicită convocarea negocierilor în formatul 5+2

Administrația transnistreană solicită convocarea unei reuniuni extraordinare a participanților la negocierile în formatul 5+2, dedicată în exclusivitate problemei comunicațiilor feroviare.

Anunțul a fost făcut de pretinsul ministru interimar de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, transmite INFOTAG.

Ignatiev le-a declarat jurnaliștilor transnistreni că, pentru soluționarea acțiunilor întreprinse de autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev, care ar limita livrarea în Transnistria a mărfurilor de import pe cale feroviară, „sunt necesare eforturile tuturor partenerilor internaționali”.

Vom aminti că, acum două zile, administrația separatistă de la Tiraspol a amenințat cu o „reacție promptă și dură” la acțiunile autoritățile ucrainene și celor moldovene, care ar fi blocat, de comun acord, 40 de cisterne cu combustibil ce urmau să ajungă din Belarus în Transnistria. Declarații în acest sens a făcut șeful așa-zisului Guvern transnistrean, Pavel Prokudin.

Autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev nu au reacționat, deocamdată, la aceste acuzații.

Totodată, în 2004, administrația de la Tiraspol și-a însușit căile și materialul rulant al întreprinderii de stat "Calea Ferată a Moldovei" (CFM) aflate pe teritoriul regiunii transnistrene, creând în baza acestora o întreprindere proprie. În replică, Chișinăul a suspendat circulație feroviară prin regiune. Aceasta a fost reluată în 2016, cu condiția perfectării actelor necesare pentru operațiunile de import-export de către organele vamale subordonate autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, regulă care nu se aplică, însă, decât în privința exporturilor din Transnistria. În conformitate cu angajamentele pe care și le-a asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Chișinăul încearcă să restabilească controlul și asupra importurilor în regiune, excluzând din schema de circulație a mărfurilor două stații de la segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina, precizează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău