Tiraspolul riscă să-i fie impuse taxe de import

  • 20 Octombrie 2015 13:27
Tiraspolul riscă să-i fie impuse taxe de import

La 1 ianuarie 2016 expiră preferințele comerciale autonome acordate de Uniunea Europeană regiunii transnistrene.

Riscul ca Tiraspolului să-i fie impuse, începând cu anul viitor, taxe de import este unul real, avertizează experții, odată ce până în prezent autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului, nu au ajuns la un mecanism clar de implementare a Acordului de Asociere, de către regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău recunosc că până acum nu s-a ajuns la un acord cu administrația de la Tiraspol, dar speră că întrevederile, cu partenerii comerciali europeni, programate pe parcursul acestei luni, să aducă schimbări.

Zilele acestea reprezentanții Comisiei Europene din cadrul Departamentului de Comerț, aflați în vizită în Republica Moldova vor merge și la Tiraspol a declarat pentru Radio Chișinău, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov. El și-a manifestat speranța ca, în urma acestor întrevederi, deciziile să fie luate în favoarea comunității de afaceri din stânga Nistrului.

”Sunt experți în domeniu ai Comisiei Europene, oameni pragmatici care nu se plimbă pe drumuri fără obiective, sarcini, soluții, proiecte și propuneri foarte clare. Sigur, noi ne așteptăm, ca în ultimă instanță, interesul economic elementar să triumfe, să reușim să trecem peste acest punct temporal, 1 ianuarie 2016, într-un mod favorabil comunității de afaceri din stânga Nistrului”, a declarat Victor Osipov.

Este important pentru a oferi condiții prielnice de activitate agenților economici, ca subiectul privind implementarea Acordului de Asociere în regiunea transnistreană să nu fie transformat în subiect de confruntare politică, ci unul de cooperare, pentru a ajuta economia să funcționeze mai bine, a adăugat Victor Osipov.

Un studiu realizat recent de către experții de la Centrul Analitic Expert-Grup, arăta că pierderea accesului preferențial la piața UE,  ar prejudicia economia regiunii cu circa 5 la sută din PIB-ul său. Analistul economic Iurie Morcotilo a subliniat care este principalul risc în cazul în care regiunea transnistreană nu va accepta implementarea Acordului de Asociere.

”Dacă regiunea nu va depune efort pentru a implementa acele standarde și reforme în domeniul economic, pe care Republica Moldova le va implementa conform Acordului de Asociere, va crește discrepanța normativă între cele două maluri ale Nistrului. Malul drept va implementa cadrul normativ și legislativ la cel european, iar malul stâng va transpune legislația Uniunii Vamale. Discrepanțele care vor crește cu timpul va face imposibilă o integrare rapidă și cu costuri minime a țării”, a declarat Iurie Morcotilo.

Până la sfârșitul anului este posibil ca administrația de la Tiraspol, să accepte, nu fără anumite condiții, o anumită transpunere a Acordului, mai cred experții. Amintim că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost semnat de către Republica Moldova la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare în septembrie anul trecut. Acordul prevede racordarea treptată a legislației naționale la cea a Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău