Tiraspolul poate consuma doar atât gaz cât îi livrează Moldovagaz

  • 08 Noiembrie 2022 10:40
Tiraspolul poate consuma doar atât gaz cât îi livrează Moldovagaz

Cu o industrie și un sistem de încălzire puternic dependente de gaze, regiunea separatistă transnistreană are o singură soluție, să raționalizeze consumul, după ce concernul rus Gazprom a decis să livreze Republicii Moldova în noiembrie doar 51% din volumul de gaze contractat. Tiraspolul poate consuma doar atât cât îi livrează Moldovagaz, singurul proprietar al gazelor cumpărate de la Gazprom. Toate încercările Tiraspolului de până acum de a încheia un contract direct cu furnizorul rus au eșuat, scrie IPN.

Chiar dacă o parte din țevile care transportă gazele naturale în Republica Moldova trec prin regiunea transnistreană, un eventual consum direct din ele este practic imposibil. Așa-zisul ministru al economiei din stânga Nistrului, Serghei Obolonik, a explicat recent, într-o conferință de presă, că regiunea transnistreană nu poate lua singură gaze din țeavă pentru că nu este parte a contractului cu Gazprom.

Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef din partea Tiraspolului, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că regiunea transnistreană nu preia samavolnic gaze și din alte motive, deși această opțiune există. „Unul dintre acestea este că, în asemenea situație, Moldovagaz ar putea ieși din tranzacție, adică să refuze livrările Gazpromului, iar Ucraina – tranzitarea gazului”, a precizat Iastrebceak.

„Moldovagaz nu va avea alt instrument să oprească o eventuală extragere nesancționată de gaze de către Transnistria decât să rezilieze contractul cu Gazprom, ceea ce ar însemna un colaps pentru regiunea transnistreană”, a confirmat, într-un comentariu pentru Europa Liberă, și expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Gazul rusesc este livrat pe căi separate celor două maluri ale Nistrului, explică expertul în energetică Victor Parlicov, fost director al Agenției pentru Reglementare în Energetică. Malul drept primește gaze prin rețelele de transport din nordul țării, iar cel stâng – prin cele de sud, prin urmare regiunea transnistreană nu poate lua abuziv din volumele destinate malului drept. „Totodată, până în 2020, până la finalizarea gazoductului Turkish Stream, prin Moldova treceau volume semnificative de gaze prin tranzit, inclusiv prin regiunea transnistreană. Acum, Gazprom livrează spre Balcani prin Turkish Stream. Respectiv, tranzit prin gazoductul transbalcanic practic nu este”, afirmă Victor Parlicov.

Așa-zisul ministru al economiei, Serghei Obolonik, spunea că este pentru prima dată când regiunea se pomenește în situația în care „nu are fizic gaze naturale”, că volumele livrate nu acoperă nici măcar necesitățile sociale și că Transnistria se află „în pragul unei catastrofe umanitare”. În replică, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că volumul livrat este suficient pentru a acoperi necesitățile sociale, inclusiv producerea energiei electrice pentru malul stâng.

La rândul său, Ceban a reproșat administrației de la Tiraspol că nu achită pentru gazul consumat, acumulând datorii față de Moldovagaz.

Din totalul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi livrate de Gazprom, pe malul stâng ajung 2,3 milioane de metri cubi, cu 1,6 milioane mai puțini decât în octombrie.

Radio Europa Liberă precizează că Tiraspolul nu plătește Gazpromului pentru gazele consumate. Banii colectați ca plată pentru consum ajung într-un fond special gestionat de administrația transnistreană din care sunt acoperite sumele lipsă pentru pensii și salarii, iar datoria acumulată de regiune este trecută pe conturile companiei moldovene Moldovagaz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău