Tiraspolul nu va devaloriza rubla. Deficitul de valută e tot mai mare

  • 28 Martie 2016 17:45
Tiraspolul nu va devaloriza rubla. Deficitul de valută e tot mai mare

Așa-zisul soviet suprem al regiunii transnistrene a luat decizia de a nu permite devalorizarea rublei așa cum se prognoza.

Totuși, specialiștii transnistreni subliniază că problema lipsei de valută nu este rezolvată, ba chiar se acutizează, deficitul fiind tot mai mare, iar aceasta duce la creșterea numărului de cazuri când valuta este vândută pe piața neagră, transmite IPN.

Olga Radulova, adjuncta șefului băncii centrale din regiune, citată de Agenția Novostipmr, a spus că acum cererea de valută se ridică la 13 milioane de dolari. Iar în condițiile în care comercializarea de valută de către banca centrală se face o dată pe săptămână, până la următoarea rundă de comerț cererea se va majora și mai mult.

Maia Parnas, membră a consiliului de administrare al băncii centrale, spune că nici măcar revenirea la comercializarea valutei în fiecare zi de către banca centrală nu ar rezolva situația și că sunt necesare acțiuni sistemice.

Între timp, specialiștii din regiune prognozează o activizare pe piața neagră de valută. Organele de forță din regiune au documentat deja circa 50 de cazuri de comercializare ilegală a valutei. Totodată, alte 10 cazuri au fost înregistrate la punctele de schimb valutar care refuzau să vândă chiar dacă aveau valută în casă.

Deficitul de valută în regiunea transnistreană a devenit mai acut după ce Tiraspolul a semnat un nou contract de livrare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului cu un preț mai mic cu circa 30%. Comerțul de energie electrică era una dintre sursele de bază care asigurau cererea de valută în regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău