Tiraspolul condiționează reluarea circulației pe podul de la Gura Bâcului – Bâcioc
-
18 Septembrie 2017 14:35
Autoritățile de la Tiraspol condiționează reluarea circulației pe la podul de la Gura Bâcului, ceea ce în opinia Chișinăului este o abordare neconstructivă. Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au prezentat opinii diferite și în privința eficacității Comisiei Unificate de Control în timpul unor dezbateri care au avut loc sâmbătă la Sibiu.
În cadrul evenimentului a fost lansat un studiu privind reglementarea transnistreană, care concluzionează că în prezent nu există premise care ne-ar permite să ne așteptăm la apropierea pozițiilor Chișinăului și Tiraspolului.
Unul din subiectele abordate în timpul dezbaterilor dintre reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului la lansarea studiului a fost circulația pe podul de laGura Bâcului. Reprezentanții Tiraspolului au menționat că pentru aceasta este nevoie de îndeplinirea anumitor condiții și asumarea unor angajamente de partea Chișinăului precum că nu va utiliza podul în scopuri militare. O altă condiție ține de circulația automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Așa-numitul ministru adjunct de externe de la Tiraspol Alexandr Stetiuk.
„Chiar vă închipuiți că noi vom crede așa, pur și simplu, vorbelor că mijloacele noastre de transport nu vor fi blocate, chiar și pe teritoriul Republicii Moldova? Până când nu vom avea garanții sigure că cetățenii noștri se vor putea deplasa liber cu mijloacele lor de transport, problema podului nu va fi rezolvată.”
Este o abordare incorectă, iar dacă se vor pune condiții pentru deschiderea podului nu se va obține nimic, a comentat reprezentantul delegației din partea Chișinăului la Comisia Unificată de Control, Eduard Bumbac.
Alte discuții au ținut de eficacitatea activității Comisiei Unificate de Control, delegația moldovenească atrăgând atenția că activitatea acesteia este practic blocată de reprezentanții Tiraspolului și ai Rusiei, ultimii dând dovadă de o poziție duplicitară.
„Cele mai recente evenimente clar exprimă că operațiunea de menținere a păcii nu este totalmente capabilă să soluționeze problemele din zona de securitate. Circumstanțele menționate demonstrează că mecanismul decizional actual al operațiunii de menținere a păcii nu este în stare să asigure realizarea deplină și imparțială a soluționării problemelor și nu garantează o susținere eficientă a stabilității în regiune”, a declarat Eduard Bumbac.
Reprezentantul Tiraspolului, Dmitri Palamarciuc susține însă că dialogul dintre Chișinău și Tiraspol este blocat la nivel înalt și în cadrul negocierilor în formatul 5+2 și nu de forțele pacificatoare.
Dezbaterile au avut loc la Sibiu în contextul lansării studiului „Dosarele conflictului transnistrean”, care concluzionează că în prezent mai degrabă se aprofundează divergențele dintre Chișinău și Tiraspol decât se îndreaptă spre soluționare. Ba mai mult, există tendința de a se recurge la măsuri de forță și amenințarea cu forța.
Dezbaterile au avut loc în cadrul unui proiect realizat de o echipă de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu finanțat de Ministerul român de Externe cu suportul PNUD.