Tiraspolul a sărbătorit 20 de ani de la începutul misiunii ruse de menținere a păcii

  • 27 Iunie 2013 16:01
Tiraspolul a sărbătorit 20 de ani de la începutul misiunii ruse de menținere a păcii

La Tiraspol au fost sărbătoriți, joi, 20 de ani de la începutul misiunii ruse de menținere a păcii.

Apreciată de autoritățile auto-proclamate din Transnistria, aceasta este considerată perimată în dreapta Nistrului, unde experții recomandă modificarea actualului format de menținere a păcii. 

Misiunea de menținere a păcii ar trebui să fie, potrivit experților, una civilă, aflată sub mandat internațional, iar această variantă este agreată și de autoritățile de la Chișinău. Totuși, unii analiști consideră că acest lucru nu se va întâmpla în curând, din cauza opoziției Rusiei. 

Actuala misiune de pacificare, formată după conlictul armat de pe Nistru din anul 1992 a avut inițial un rol deosebit de important pentru a împiedica vărsările de sânge, a declarat șeful biroului pentru reintegrare, George Balan. El crede, însă, că în prezent căștile albastre ar trebui înlocuite. 

Misiunea de pacificare a fost de la început ilegală, deoarece din cadrul acesteia fac parte părțile implicate în conflict. În plus, formatul misiunii implică o recunoaștere de facto a forțelor paramilitare din regiunea secesionistă din stânga Nistrului, este de părere expertul Oazu Nantoi. Potrivit acestuia, principalul beneficiar al acestei misiuni este în prezent regimul neconstituțional de la Tiraspol.

Și analistul Radu Vrabie consideră că în ultimii ani, misiunea de pacificare mai mult a împiedicat apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului. În același timp, el este crede că eforturile Chișinăului și ale comunității internaționale de a o transforma se vor solda cu succes.

 Actuala misiune de pacificare, formată după conflictul armat din anul 1992, este compusă din peste 1.200 de militari din partea Rusiei, Republicii Moldova, regiunii transnistrene și câțiva observatori militari ucraineni. Chișinăul, dar și reprezentanți ai comunității internaționale au cerut în repetate rânduri transformarea misiunii de pacificare într-una civilă sub mandat internațional. Aceste apeluri s-au intensificat mai ales după ce la 1 ianuarie un militar rus a împușcat mortal un tânăr de 18 ani la postul de la Vadul lui Vodă. Tiraspolul și Moscova se opun însă modificării misiunii de pacificare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău