Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în serviciul public

  • 25 Mai 2023 17:00
Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în serviciul public

Tinerii, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, vor beneficia de programe de stagii plătite în serviciul public. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, în ședința plenară de astăzi, 25 mai, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

DOCUMENTUL prevede introducerea în legislația națională a mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii în serviciul public pentru tinerii de la 18 la 29 de ani, în vederea facilitării tranziției acestora de la sistemul de învățământ la piața muncii.

Astfel, tinerii vor putea desfășura programele de stagiu în cadrul Parlamentului, Președinției Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, ministerelor, precum și în alte instituții publice. Numărul de locuri pentru desfășurarea stagiilor de practică va fi stabilit anual de către autoritățile publice respective.

Selectarea stagiarilor se va realiza în baza unui concurs. Durata unui program de stagiu va fi de 720 de ore pe parcursul a șase luni consecutive, timpul de efectuare a stagiului fiind de 40 de ore pe săptămână. În această perioadă, stagiarii vor dispune de o bursă lunară, neimpozabilă, a cărei valoare va fi aprobată anual prin legea bugetului de stat.

Perioada în care stagiarul a efectuat programul de stagiu se va lua în considerare la calcularea vechimii în muncă, dacă, în urma evaluării, stagiarul a obținut calificativul bine sau foarte bine. Stagiarii care au finalizat un program de stagiu complet de 720 de ore și au fost evaluați cu calificativul foarte bine vor putea fi propuși de către autoritatea-gazdă spre numire într-o funcție publică de execuție, pentru care nu este necesară experiență profesională, fără organizarea unui concurs.

În opinia autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, programele de stagii vor oferi tinerilor posibilitatea de a obține experiență profesională, de a înțelege specificul sistemului public, de a-și dezvolta abilitățile practice, astfel facilitând tranziția acestora de la studii la piața muncii.

Proiectul de lege cu privire la stagiile plătite în serviciul public va intra în vigoare la 1 iulie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:6,69 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău