Tinerii consideră că au puține oportunități de angajare acasă, indică un studiu realizat de ONU Moldova și UNICEF

  • 06 Septembrie 2021 15:06
Tinerii consideră că au puține oportunități de angajare acasă, indică un studiu realizat de ONU Moldova și UNICEF

Tinerii din țara noastră consideră că au puține oportunități de angajare acasă, arată datele unui studiu realizat de ONU Moldova și UNICEF, comunică MOLDPRES.

Sondajul “Prioritățile de viitor ale tinerilor” a avut drept scop să consulte opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Rezultatele cuprind opinia a 2 279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 35+ dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin, precizează sursa citată

Majoritatea respondenților au opinat că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie nu a știut să-i ofere un calificativ (21%). Printre obiectele noi pe care copiii  le-ar dori  incluse în programul școlar sunt  educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%) și  matematica aplicată (11%).

Studiul a relevat că tinerii își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Fiecare a 3-a persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40% au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13%) și discriminarea (12%).

Și dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă în rândul tinerilor. Semnificativ este faptul că 1 din 5 (21%) respondenți consideră că reducerea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii 5 ani. Câte 15% pledează pentru educație și asistență medicală. Totodată, fiecare al 5-lea respondent (27%) crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale (22%) se confruntă mai des cu  discriminarea. Câte 13 % dintre respondenți clasează pe primul loc în topul discriminării - populația romă și persoanele LGBTIQ+.

Conform rezultatelor sondajului, doar 13 % dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite în Moldova, cu susținerea UNICEF pe 18 august curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău