Tinerii care vor la studii în România au făcut coadă la Liceului Teoretic ”Gheorghe Asachi”

  • 22 Iulie 2016 14:24
Tinerii care vor la studii în România au făcut coadă la Liceului Teoretic ”Gheorghe Asachi”

Sute absolvenți de licee s-au adunat în această dimineață în fața sediului Liceului Teoretic ”Gheorghe Asachi” din Chișinău pentru depunerea dosarelor de admitere la studii universitare în România.

Până la ora 10, peste 700 de tineri doritori de a-și face studiile peste Prut, s-au înscris în lista pentru a depune actele.

Încă de la primele ore ale dimineții sute de tineri basarabeni, absolvenți de liceu, unii însoțiți de părinți, au venit să depună actele pentru a merge la studii peste Prut.

În fața clădirii Liceului ”Gheorghe Asachi”, bobocii sunt ajutați de voluntari – alți tineri basarabeni care deja sunt studenți în România.

”Noi suntem un grup de voluntari, studenți la diferite universități în România. Îi ajutăm pe boboci să completeze cererile pentru a aplica la studii peste Prut, îi ghidăm spre ce fel de universitate  să meargă în dependență de mediile pe care le au. Formăm o listă, ca în final să ajungă la ghișeul comisiei de admitere cu dosarul de acte complet”, a precizat președintele clubului studenților basarabeni  și bucovineni în Galați, Vasile Spânu.

Primirea actelor la Chișinău se va încheia marți 26 iulie. Admiterea se va face în ordinea mediilor.  Ulterior comisia de admitere, formată din profesori din România va merge la Cahul, unde tinerii din sudul Republicii Moldova vor avea ocazia să depună actele în perioada 28-30 iulie.

La Bălți a avut deja loc depunerea dosarelor și, potrivit organizatorilor, s-au înscris peste 900 de candidați.

Amintim că pentru anul de studii 2016-2017 Guvernul de la București a alocat 5.650 de locuri, subvenționate din bugetul de stat: 1500 de locuri pentru învățământul liceal, 2 800 de locuri pentru studii universitare, 1200 de locuri la masterat, 25 burse pentru rezidențiat și 125 de burse de locuri pentru programele doctorale.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău