Tineri elevi moldoveni au învățat ”lucruri care nu vor putea fi făcute de roboți” de la experți din Italia

  • 30 August 2019 19:19
Tineri elevi moldoveni au învățat ”lucruri care nu vor putea fi făcute de roboți” de la experți din Italia

Republica Moldova trebuie să schimbe cadrul legal și să găsească oameni de afaceri interesați să investească în ceea ce înseamnă patrimoniu. Declarația aparține Lilianei Nicolaescu-Onofrei, ministru al educației, culturii și cercetării, care a participat la ceremonia de înmânare a certificatelor de participare pentru elevi ai școlilor profesionale din Moldova care au învățat de la experți italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice, transmite IPN.

„Singurele lucruri care nu vor putea fi făcute de roboți sunt cele care țin de patrimoniu, artă, cultură”, a spus ministrul. Liliana Nicolaescu-Onofrei a precizat că ministerul pe care îl conduce va încerca să îmbunătățească situația în domeniul restaurărilor.


Ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, a precizat că țara sa se mândrește cu un patrimoniu cultural bogat și vast. „Elevii care au încheiat azi cursurile de restaurare pot deveni garanți ai frumuseții Moldovei. Ei se pot îndrepta spre o profesie care să contribuie la valorificarea frumuseții Moldovei”, a spus Valeria Biagiotti.

Luisa De Marco, organizatoare a atelierului de restaurare, a precizat că tinerii au deja elemente de bază despre ce înseamnă renovarea lucrurilor vechi. 

Unul dintre absolvenții cursurilor de restaurare este Gheorghe Gherman, elev la Școala Profesională numărul 4. „Pentru mine a fost o experiență nouă. Cunoștințele pe care le-am acumulat sper să le aplic pe viitor, pentru a participa la restaurarea multor lucruri”, a spus Gheorghe Gherman.

Tinerii care au urmat cursurile de restaurare au și primit o ofertă de muncă din partea directorului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol. „Avem secția de restaurare la muzeu. Veniți și vă angajați. Nu avem specialiști la muzeu, iar voi ați făcut o școală extraordinar de bună. Restaurarea este o profesie de viitor”, a spus Petru Vicol.

Timp de cinci zile, tinerii au avut atât cursuri teoretice, cât și practice. Asistați de experții italieni și de profesorii lor de la școlile profesionale, elevii au realizat mici intervenții la Muzeul Zemstvei, acolo unde s-au desfășurat instruirile. Ei au efectuat lucrări de curățare, consolidare și integrare a detaliilor interioare, precum și a țesăturii exterioare și a decorațiunilor clădirii vechi de aproape 170 de ani.

Atelierul s-a desfășurat în perioada 26 – 30 august și a fost organizat de Proiectul Uniunii Europene Twinning, „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău