Timbrele de acciz pentru țigări și alcool vor fi eliberate mai simplu

  • 13 Noiembrie 2017 14:22
Timbrele de acciz pentru țigări și alcool vor fi eliberate mai simplu

Timbrele de acciz pentru importatorii de produse din tutun și produse alcoolice vor fi eliberate mai simplu. Agenții economici importatori le vor putea procura direct de la Întreprinderea de Stat Fiscservinform.

Această modalitatea va facilita activitatea agenților economici importatori, deoarece timpul necesar va fi redus. Și asta pentru că va fi exclus intermediarul. În prezent, procurarea se face prin intermediul Serviciului Vamal, ceea ce complică întregul proces de procurare a timbrelor de acciz, scrie bizlaw.md.

Eliberarea contra plată a timbrelor de acciz importatorilor de mărfuri accizate se efectuează conform prevederilor Regulamentului privind instituirea sistemului de marcare cu timbre de acciz a mărfurilor din țară și din import, pasibile accizelor. Contravaloarea timbrelor este încasată în conturile IBAN ale Serviciului Vamal. Ulterior, banii sunt transferați pe conturile Serviciului Fiscal de Stat.

Achitarea contravalorii timbrelor de acciz direct la Fiscservinform va micșora perioada de timp în care are loc transferul și va restrânge circuitul mijloacelor bănești ale importatorilor.

În același timp, subdiviziunile Serviciului Vamal vor continua să gestioneze operațiunile de export temporar a timbrelor de acciz producătorului străini, conform prevederilor legislației vamale. La fel, acestea vor monitoriza timbrele prin contrapunerea numărului de timbre exportate temporar, cu cantitatea mărfurilor accizate importate.

În urma efectuării expertizei din partea Centrului Național Anticorupție, în proiect au fost identificate unele deficiențe la stabilirea termenelor de lichidare a timbrelor de acciz și la mecanismul de eliberare a acestora, având în vedere exceptarea competenței Serviciului Vamal. CNA susține că autorul propune modificări și completări în unele hotărâri ale Guvernului cu o justificare insuficientă, prin argumente ce țin de micșorarea perioadei de timp la efectuarea operațiunilor de transfer în activitatea ce ține de achitarea contravalorii timbrelor de acciz direct din contul Fiscservinform. Prin urmare, lipsa unor termene clare vor duce la riscuri de corupție.

Deși prevederile proiectului reglementează aspecte de interes public, unele dintre acestea sunt expuse într-un mod ambiguu, cu riscul interpretării discreționare a acestora, ceea ce va favoriza comiterea manifestărilor de corupție. În special, este vorba de norme care reglementează activitatea entităților publice/agenților publici implicate în procesul de control și supraveghere la import asupra folosirii timbrelor de acciz, precum și excluderea termenelor în privința lichidării timbrelor de acciz asupra producției alcoolice și articolelor de tutun.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău