Timbrele de acciz pentru țigări și alcool vor fi eliberate mai simplu

  • 13 Noiembrie 2017 14:22
Timbrele de acciz pentru țigări și alcool vor fi eliberate mai simplu

Timbrele de acciz pentru importatorii de produse din tutun și produse alcoolice vor fi eliberate mai simplu. Agenții economici importatori le vor putea procura direct de la Întreprinderea de Stat Fiscservinform.

Această modalitatea va facilita activitatea agenților economici importatori, deoarece timpul necesar va fi redus. Și asta pentru că va fi exclus intermediarul. În prezent, procurarea se face prin intermediul Serviciului Vamal, ceea ce complică întregul proces de procurare a timbrelor de acciz, scrie bizlaw.md.

Eliberarea contra plată a timbrelor de acciz importatorilor de mărfuri accizate se efectuează conform prevederilor Regulamentului privind instituirea sistemului de marcare cu timbre de acciz a mărfurilor din țară și din import, pasibile accizelor. Contravaloarea timbrelor este încasată în conturile IBAN ale Serviciului Vamal. Ulterior, banii sunt transferați pe conturile Serviciului Fiscal de Stat.

Achitarea contravalorii timbrelor de acciz direct la Fiscservinform va micșora perioada de timp în care are loc transferul și va restrânge circuitul mijloacelor bănești ale importatorilor.

În același timp, subdiviziunile Serviciului Vamal vor continua să gestioneze operațiunile de export temporar a timbrelor de acciz producătorului străini, conform prevederilor legislației vamale. La fel, acestea vor monitoriza timbrele prin contrapunerea numărului de timbre exportate temporar, cu cantitatea mărfurilor accizate importate.

În urma efectuării expertizei din partea Centrului Național Anticorupție, în proiect au fost identificate unele deficienţe la stabilirea termenelor de lichidare a timbrelor de acciz şi la mecanismul de eliberare a acestora, având în vedere exceptarea competenţei Serviciului Vamal. CNA susține că autorul propune modificări şi completări în unele hotărâri ale Guvernului cu o justificare insuficientă, prin argumente ce ţin de micşorarea perioadei de timp la efectuarea operaţiunilor de transfer în activitatea ce ţine de achitarea contravalorii timbrelor de acciz direct din contul Fiscservinform. Prin urmare, lipsa unor termene clare vor duce la riscuri de corupţie.

Deşi prevederile proiectului reglementează aspecte de interes public, unele dintre acestea sunt expuse într-un mod ambiguu, cu riscul interpretării discreţionare a acestora, ceea ce va favoriza comiterea manifestărilor de corupţie. În special, este vorba de norme care reglementează activitatea entităţilor publice/agenţilor publici implicate în procesul de control şi supraveghere la import asupra folosirii timbrelor de acciz, precum şi excluderea termenelor în privinţa lichidării timbrelor de acciz asupra producţiei alcoolice şi articolelor de tutun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
26 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:50 %
Vint:5,1 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 -0.0167
USD 16.6822 -0.0186
RON 4.1964 -0.0060
UAH 0.6355 -0.0022
RUB 0.2667 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău