Tighina, terorizată de zvonuri (Jurnal de Chișinău)

  • 12 August 2014 09:11
Tighina, terorizată de zvonuri (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 12 AUGUST

Jurnal de Chișinău atenționează că războiul din Ucraina este prea aproape de noi ca să ne permitem luxul de a fi (doar) spectatori. Acum războiul deja ne atinge și pe noi cu restricții la circulația mărfurilor și a persoanelor, lume învrăjbită și agresivă, provocări. Acum linia frontului nu trece numai prin preajma noastră, dar prin noi înșine, atunci când dorim integrare europeană, iar oponentul ne pune la încercare cu embargourile la produsele noastre și ne sperie că la iarnă am putea îngheța în lipsa gazului. Autorul crede că acum trebuie să alegem: dorim înapoi în URSS, dorim o societate deschisă ori una închisă lumii, cu cortina de fier la Prut?

Tighina, terorizată de zvonuri – titrează Jurnal de Chișinău, -  locuitorii orașului speriați de „o apropiată invazie” a trupelor Republicii Moldova și ale Ucrainei în autoproclamata rmn. Un angajat al Serviciului vamal Tighina al Republicii Moldova susține că în regiune au loc manevre militare permanente, iar Gheorghe Bălan, șeful Biroului pentru reintegrare, vorbește despre intenția autorităților transnistrene de a tensiona situația în zonă.

Dmitri Rogozin vrea să revină la Tiraspol, mai scrie Jurnal de Chișinău. Acesta intenționează să marcheze pe 24 august la Tiraspol „70 de ani de la eliberarea de ocupația fascistă”. Ce-i drept, Rogozin încă nu știe cum va ajunge la Tiraspol, precizează publicația.

Timpul amintește că Rogozin a efectuat o vizită, pe 9 mai, în regiunea separatistă unde a asistat la ceremoniile organizate pentru marcarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Serviciile moldovenești de securitate, au confiscat din avionul acestuia mai multe cutii cu liste cu semnături în favoarea anexării Transnistriei de către Rusia.

Analistul politic Oazu Nantoi a opinat pentru Ziarul NAȚIONAL că dorința lui Dmitri Rogozin de a veni la Tiraspol demonstrează că Rusia își dorește menținerea controlului asupra R. Moldova prin intermediul conflictului înghețat de la Nistru. „Rusia va face totul ca să mențină sub control R. Moldova în actuala configurație geopolitică și în contextul agresiunii din Ucraina. Este și un gest de obrăznicie”, a comentat Oazu Nantoi.

Petru Bogatu scrie în Ziarul Național despre necesitatea reformării Serviciului de Informații și Securitate, ca acesta să se descotorosească de vechile apucături și mentalități, mai ales în noua conjunctură politică, când Rusia este adversarul Republicii Moldova. Potrivit autorului, toți angajații SIS urmează să fie supuși unui triaj profesional, unor probe de fidelitate și unei reatestări foarte riguroase. Dacă nu se iau măsuri, Republica Moldova riscă să se pomenească în situația Ucrainei, unde, după anexarea Crimeii, mai mulți ofițeri superiori de securitate și ai Forțelor Armate au trădat și au trecut de partea inamicului, atenționează Petru Bogatu în Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău