Theresa May se întâlnește cu Angela Merkel și Mark Rutte, într-o săptămână crucială pentru Brexit

  • 02 Iulie 2018 19:51
Theresa May se întâlnește cu Angela Merkel și Mark Rutte, într-o săptămână crucială pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May se întâlnește în această săptămână cu omologii german și olandez, Angela Merkel și Mark Rutte, înaintea unei reuniuni cruciale cu membrii guvernului său consacrate viitoarei relații între Marea Britanie și Uniunea Europeană după Brexit, informează luni AFP.

May se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel și cu premierul olandez Mark Rutte înainte de reuniunea de vineri cu miniștrii din guvernul său în încercarea de a depăși divergențele între eurosceptici și eurofili asupra viitoarelor legături între Londra și UE.

Cu mai puțin de nouă luni înaintea ieșirii efective a Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru finalul lui martie 2019, guvernul britanic încă nu a luat o decizie privind viitoarea configurație a relațiilor sale cu UE.

La summitul european din 28-29 iunie, liderii statelor membre au avertizat-o pe Theresa May că timpul presează pentru ajungerea la un acord asupra Brexit-ului și și-au accelerat pregătirile pentru eventualitatea unui eșec al negocierilor.

În plus, șefa executivului de la Londra se află și sub presiune în interiorul țării: Jacob Rees-Mogg, un eurosceptic influent chiar din Partidul Conservator, a avertizat luni că Theresa May trebuie să-ți respecte angajamentele, în caz contrar existând riscul prăbușirii guvernului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului May a afirmat că acesta este decis să pună în practică rezultatul referendumului din iunie 2016, prin care electoratul britanic a decis ca țara sa să părăsească Uniunea Europeană.

''Prim-ministrul a prezentat ceea ce vrea să realizeze, respectiv părăsirea pieței unice, ieșirea din uniunea vamală, ieșirea din Curtea de Justiție a UE și libertatea de a semna și a pune în aplicare acorduri comerciale oriunde în lume'', a explicat reprezentantul guvernului britanic.

Joi, la Bruxelles, Theresa May a avut deja întrevederi bilaterale cu premierii irlandez și spaniol, Leo Varadkar și Pedro Sanchez.

În reuniunea de vineri a guvernului de la Londra, miniștrii britanici vor aborda mai ales problema sensibilă a noii relații vamale cu UE care să evite controlul la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, adaugă AFP.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău