Theresa May nu acceptă contrapropunerile rivalilor săi privind Brexitul, chiar dacă riscă un vot de neîncredere

  • 17 Noiembrie 2018 13:55
Theresa May nu acceptă contrapropunerile rivalilor săi privind Brexitul, chiar dacă riscă un vot de neîncredere

Premierul britanic Theresa May a respins sâmbătă contrapropunerile la proiectul său de acord negociat cu Uniunea Europeană privind Brexitul, afirmând că nu vor face să dispară problemele, relatează AFP.

Șefa guvernului britanic a ajuns miercuri la un proiect de acord cu UE privind Brexitul, dar acesta a provocat patru demisii din guvernul său, motivate în principal de soarta specială rezervată provinciei britanice Irlanda de Nord după ieșirea din blocul comunitar, prevăzută să aibă loc pe 29 martie 2019.

Ea este în plus amenințată de un vot de neîncredere și, chiar în sânul guvernului său, un grup de cinci miniștri eurosceptici încearcă să o convingă să modifice proiectul său de acord privind Brexitul, relatează sâmbătă mai multe media.

"Oamenii spun: 'Dacă ați putea face ceva ușor diferit, să încheiați un acord de tip norvegian sau canadian', această problemă a plasei de siguranță (soluție pentru evitarea unei reveniri a frontierei terestre între Irlanda și Irlanda de Nord după Brexit) ar dispărea. Dar nu ar fi cazul. Problema ar exista în continuare", a declarat Theresa May într-un interviu publicat sâmbătă de Daily Mail.

Theresa May a avut un moment de răgaz vineri, evitând un al doilea val de demisii și obținând susținerea celor doi eurofobi grei din guvernul său, ministru mediului, Michael Gove, și ministrul comerțului internațional, Liam Fox. Ea a găsit și înlocuitori pentru miniștrii demisionari și l-a numit pe Stephen Barclay, avocat eurosceptic de 46 de ani, ministru pentru Brexit.

Totuși, partida este departe de a fi câștigată. Potrivit Daily Telegraph, cinci miniștri pro-Brexit, printre care Michael Gove, vor să facă presiune asupra Theresei May pentru ca ea să revină la Bruxelles și să negocieze posibilitatea ca Marea Britanie să retragă unilateral din aranjamentul încheiat pentru Irlanda de Nord după Brexit.

Pe lângă Michael Gove, acest grup este format din ministrul pentru relația cu parlamentul Andrea Leadsom, ministrul pentru comerț internațional Liam Fox, ministrul pentru dezvoltare internațională Penny Mordaunt și secretarul de stat pentru transporturi Chris Grayling, potrivit BBC și Telegraph.

Săptămâna viitoare ar putea fi declanșată și procedura pentru un vot de neîncredere, dacă este solicitată de 15% din grupul Conservatorilor în Parlament, respectiv 48 de deputați. În jur de 20 de deputați conservatori au făcut deja declarații în acest sens.

"Am avut două zile destul de dificile", a mărturisit Theresa May pentru Daily Mail, după un final de săptămână tumultuoasă. Ea i-a adus un omagiu soțului său cu care este căsătorită de 38 de ani, despre care a spus că este "stânca" ei.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău