Theresa May, în vizită în Japonia pentru a oferi garanții în perspectiva Brexit-ului

  • 30 August 2017 11:22
Theresa May, în vizită în Japonia pentru a oferi garanții în perspectiva Brexit-ului

Premierul britanic Theresa May a ajuns miercuri în Japonia pentru o vizită cu o puternică încărcătură economică, menită a liniști companiile în legătură cu Brexit și a pleda pentru un acord bilateral de liber-schimb, transmite Agerpres.

Ea a aterizat la Osaka, în vestul în țării, urmând să aibă o întâlnire cu omologul său japonez Shinzo Abe în fostul oraș imperial Kyoto pentru o ceremonie a ceaiului, urmată de un dineu informal.

Discuțiile vor continua joi, la Tokyo, având ca fundal negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind modalitățile de ieșire a Londrei din blocul comunitar. Discuțiile dintre Londra și Bruxelles trenează, dar sunt urmărite cu atenție de cele circa o mie de companii japoneze prezente în Marea Britanie, unde au aproximativ 140.000 de angajați.

"Vom cere transparență și previzibilitate pentru a minimaliza impactul asupra companiilor noastre", a explicat un responsabil japonez însărcinat cu afaceri europene.

Ministrul britanic de externe Boris Johnson s-a lăudat, cu ocazia unei vizite la Tokyo în iulie, cu menținerea investițiilor japoneze la un an după șocul Brexit-ului, însă nu a înlăturat îngrijorările firmelor nipone.

În fața incertitudinii actuale, mai multe companii japoneze cu sediul la Londra analizează alte opțiuni, în special marile instituții bancare pe care Brexit-ul le-ar putea priva de 'pașapoarte financiare' europene.

Constructorii auto Toyota și Nissan, care nu își pot închide uzinele de pe o zi pe alta, și-au menținut până acum angajamentele, însă speră la rândul lor la garanții solide din partea guvernului britanic. Theresa May urmează să se întâlnească în cursul vizitei sale și cu președintele consiliului de administrație al Toyota, Takeshi Uchiyamada.

Șefa guvernului britanic, care este însoțită de o delegație de antreprenori, urmează de asemenea să abordeze un eventual tratat comercial între cele două țări, deși la acest stadiu nu pot fi angajate negocieri concrete.

Japonia vrea mai întâi să-și pună semnătura finală pe un ambițios acord de liber-schimb cu UE anunțat la începutul lunii iulie, dar, mai ales, "nu poate să înceapă discuții oficiale (cu Londra — n.r.) atât timp cât Brexit-ul nu intră efectiv în vigoare", a subliniat Osamu Tanaka, economist la institutul de cercetare Daiichi Life.

Pe agenda acestei prime vizite a Theresei May în Japonia se află totodată și cooperarea celor două state în materie de apărare și securitate, într-un moment în care se amplifică tensiunile în dosarul nord-coreean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău