Theresa May i-a spus răspicat lui Vladimir Putin că Londra deține dovezi incontestabile împotriva GRU

  • 29 Iunie 2019 09:29
Theresa May i-a spus răspicat lui Vladimir Putin că Londra deține dovezi incontestabile împotriva GRU

Premierul britanic Theresa May i-a cerut vineri președintelui rus Vladimir Putin, în marja summitului G20 din Japonia, „să pună capăt actelor de destabilizare și iresponsabile care amenință Marea Britanie și pe aliații săi”, relatează AFP.  Fără acest lucru „nu va putea exista o normalizare a relațiilor bilaterale”, a avertizat ea, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

În cursul întrevederii cu Putin, May a spus că deține „probe incontestabile că Rusia se află în spatele acestui atac”, referindu-se la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic, menționează Pagina de Rusia.

În pofida tonului glacial al întrevederii, șefa guvernului britanic s-a declarat „deschisă la posibilitatea unei relații diferite, dar pentru acest lucru guvernul rus trebuie să aleagă o cale diferită”.

Autoritățile britanice au avut grijă să precizeze înainte de reuniune că această întâlnire bilaterală nu reprezintă o normalizare a legăturilor cu Moscova.

Premierul britanic Theresa May a declarat că aceste acțiuni nu trebuie repetate și că Marea Britanie vrea ca cei doi implicați în atacuri să fie adusi în fața justiției.

Marea Britanie a acuzat doi ofițeri ruși din serviciile de informații militare (GRU) că sunt responsabili de otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia cu un agent neurotoxic în orașul englez Salisbury, în martie 2018.

„Rusia nu permite extrădarea cetățenilor săi, dar mandate europene de arestare au fost emise pentru cei doi indivizi și dacă pun piciorul în afara Rusiei vom face toate eforturile să fie aduși în fața justiției”, a declarat ea pentru BBC înainte de întâlnirea cu liderul de la Kremlin.

Putin a respins în trecut afirmațiile Londrei privind implicarea statului rus în otrăvirea cu agent neurotoxic, sugerând că ambele părți ar putea fi gata să lase incidentul în urmă.

„Cred că Rusia și Marea Britanie sunt amândouă interesate să-și restabilească relațiile, cel puțin sper că vor fi făcuți câțiva pași preliminari”, a declarat el pentru Financial Times.

Putin a adăugat că spionii care își trădează țara trebuie să fie pedepsiți. „Nu spun că incidentul de la Salisbury reprezintă modul în care trebuie făcut acest lucru (…), dar trădătorii trebuie pedepsiți”, a spus el.

Theresa May a subliniat că Regatul Unit va apăra în mod consecvent liberalismul, democrația, drepturile omului și egalitatea tuturor grupurilor sociale, inclusiv z reprezentanților comunității LGBT, relateaza Sky News.

De asemenea, ea i-a cerut lui Putin să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni arestați, pentru a dezescalada situația din Ucraina.

Potrivit lui May, „acțiunile Rusiei în Ucraina provoacă îngrijorare profundă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău