Theresa May a cerut formal amânarea Brexit până pe 30 iunie

  • 20 Martie 2019 15:32
Theresa May a cerut formal amânarea Brexit până pe 30 iunie

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunțat miercuri că i-a scris președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie, în urma respingerii de către parlamentul de la Londra a acordului convenit cu UE, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului.

După aproape trei ani de când britanicii au votat prin referendum pentru ieșirea țării din UE și cu doar nouă zile înainte de data oficială a retragerii, 29 martie, politicienii britanici se ceartă în continuare în privința a cum, când și chiar dacă Regatul Unit va părăsi blocul la care a aderat în 1973.

'Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit-ul dincolo de 30 iunie', a declarat miercuri Theresa May într-o ședință furtunoasă în Camera Comunelor.

'I-am scris în această dimineață președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit dorește o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie', a declarat șefa guvernului britanic.

Ea a mai spus că intenționează să ceară parlamentului să voteze pentru a treia oară asupra acordului de retragere, pe care Camera Comunelor l-a respins deja de două ori. Theresa May nu precizat o dată la care ar putea avea loc votul.

În ce o privește, Uniunea Europeană a afirmat că prelungirea ar trebui să fie ori până la 23 mai ori 'semnificativ mai lungă', iar o amânare mai lungă ar însemna că Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

Premierul May a declarat că Marea Britanie nu este interesată să ia parte la aceste alegeri.

Un document al Comisiei Europene consultat de Reuters susține că UE ar trebui să acorde Marii Britanii o singură prelungire, întrucât mai multe ar pune Uniunea în situație de blocaj.

Un sprijin în favoarea cererii dnei May a venit deja din partea cancelarului austriac Sebastian Kurz și a premierului suedez Stefan Lofven.

Se așteaptă ca liderii europeni să ia în discuție solicitarea Thersei May la summitul ce va avea loc joi și vineri la Bruxelles.

'Nu vor fi renegocieri, noi negocieri, garanții suplimentare în plus față de cele oferite deja', a declarat însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la postul german de radio Deutschlandfunk. 'Am făcut concesii importante Marii Britanii, nu mai pot exista și altele', a subliniat el.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău