The Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Trump ar trebui să țină cont înainte să arunce UE la gunoi

  • 09 Februarie 2017 09:05
The Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Trump ar trebui să țină cont înainte să arunce UE la gunoi

Într-o perioadă în care democrația se erodează în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, o contramișcare încurajatoare a erupt brusc în România, o fostă țară comunistă cu 20 de milioane de locuitori situată la malul Mării Negre, comentează The Washington Post.

Sute de mii de oameni au manifestat în ultima săptămână în capitala țării, dar și în alte orașe mari, în cadrul celei mai ample mobilizări politice de la căderea regimului comunist, în 1989, scrie comitetul editorial al prestigiosului cotidian.

Punctul de raliere a fost simplu, direct și, având în vedere istoria țării, unul care inspiră: o cerere ca Guvernul să nu relaxeze legile anticorupție.

Guvernele române au fost impregnate de corupție cel puțin de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceaușescu, însă, după ce țara a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, elita politică a fost supusă, de la Bruxelles, unei uriașe presiuni să se reformeze. Rezultatul a fost înființarea Direcției Naționale Anticorupție, o instituție independentă, care anchetează peste 1.000 de cazuri pe an - inclusiv ale unor oficiali de rang înalt.

După ce a obținut fără efort o victorie în alegerile din decembrie, în care prezența la urne a fost slabă, Partidul Social Democrat a considerat că poate să inverseze acest proces de ”curățare”. Mai întâi a propus o lege care ar fi grațiat pe oricine ispășea o pedeapsă mai mică de cinci ani de închisoare pentru anumite infracțiuni - o măsură care pare că s-ar aplica și liderului partidului, Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală. Apoi, a venit cu o lovitură și mai îndrăzneață: pe 31 ianuarie, Guvenul PSD - și nu partidul, așa cum scrie WP - a emis o ordonanță de urgență care dezincrimina unele forme de corupție, în cazul în care prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei (48.000 de dolari). Acest lucru l-ar fi scăpat pe Dragnea de altă acuzație de corupție, pentru care este judecat, și i-ar fi permis să devină premier. Acest lucru ar fi permis totodată Guvernului să reia practica de a cumpăra susținerea primarilor și altor politicieni locali din țară prin alocarea de fonduri.

Pariul potrivit căruia o populație apatică ar fi înghițit această manevră nerușinată s-a dovedit foarte nechibzuit. Românii au ieșit aproape imediat în stradă, impulsionați de organizații ale societății civile, Biserica Ortodoxă Română și președintele țării, care au denunțat ordonanța. Până în weekendul trecut, mulțimea, pașnică, a crescut atât de mult, încât Cabinetul premierului Sorin Grindeanu a anulat măsura. Însă manifestanții au rămas în stradă de duminică și cer demisia miniștrilor.

Social-democrații ar putea să să caute în continuare să distrugă legislația anticorupție în Parlament. Însă acest lucru ar risca să înfurie o întreagă populație, deja trezită.

Românii au demonstrat că valorile democratice au prins rădăcini în țară, în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaților europeni și Statelor Unite. Aceasta este o realizare nu doar în folosul națiunii lor. Ea face Europa mai stabilă și mai sigură, comentează ziarul.

Administrația Trump ar trebui să ia în considerare asemenea progrese înainte să arunce Uniunea Europeană la gunoi, conchide echipa editorială de la The Washington Post.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău