The New York Times: Războiul din umbră al Israelului cu Iranul se mută pe mare

  • 29 Martie 2021 11:56
The New York Times: Războiul din umbră al Israelului cu Iranul se mută pe mare

Israelul și Iranul au purtat ani de zile un război clandestin în Orientul Mijlociu, în special la sol și pe mare. Acum navele sunt atacate în Marea Mediterană și în Marea Roșie, transmite g4media.ro, care citează o analiză a „The New York Times”.

Potrivit sursei citate, în urmă cu câteva zile, soarele tocmai răsărea deasupra Mediteranei când echipajul unui cargou iranian a auzit o explozie. Vasul, Shahr e Kord, se afla la aproximativ 80 km de coastele Israelului și, de pe o punte, a văzut o pală de fum ridicându-se dintr-unul din sutele de containere aflate pe vas.

Compania navală de stat a Iranului a declarat că vasul se îndrepta spre Spania și a calificat explozia drept un ’atac terorist’. Dar atacul din această lună asupra vasului Shahr e Kord a fost doar cel mai recent din numeroasele conflicte semnalate între Israel și Iran. Un oficial israelian a precizat că acest din urmă atac a fost o ripostă la un atac iranian de luna trecută asupra unui cargou israelian.

Începând din anul 2019, din estul Mediteranei și al Mării Roșii, Israelul a atacat vase iraniene care aveau la bord petrol și armament, deschizând astfel un nou front maritim în războiul din umbră regional care anterior se purtase doar la sol și pe calea aerului.

Se pare că Iranul a ripostat cu calm prin propriile sale atacuri clandestine. Cel mai recent a survenit joi după-amiază, când Lori, un cargou israelian, a fost lovit de o rachetă iraniană în Marea Arabă, după cum afirmă un oficial israelian. Nu s-au semnalat victime sau importante pagube materiale.

Campania israeliană, confirmată de oficiali americani, israelieni și iranieni, a devenit ceva obișnuit pentru eforturile Israelului de a reduce influența militară a Iranului în Orientul Mijlociu și de a impiedica tentativele iranienilor de a ocoli sancțiunile americane asupra industriei lor petroliere.

Dar extinderea conflictului riscă să escaladeze ceva ce până acum fusese doar o simplă revanșă reciprocă, complicând și mai mult eforturile Administrației Biden de a convinge Iranul să respecte din nou limitele prevăzute în programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor.

Începând din 2019, o serie de comandouri israeliene au atacat cel puțin 10 cargouri iraniene, potrivit declarațiilor unui oficial american și ale unui fost înalt oficial israelian. S-ar putea ca numărul real al vaselor vizate să depășească cifra de 20, după cum reiese din declarațiile făcute de un oficial din Ministerul iranian al Petrolului, de un consilier din minister și de un om de afaceri din sectorul petrolier.

Atacurile israeliene au fost semnalate pentru prima oară de The Wall Street Journal.

Cele mai multe dintre vasele iraniene transportau combustibil din Iran destinat Siriei, un aliat al său, iar două aveau la bord armament, după cum afirmă un oficial american și doi înalți oficiali israelieni. Un alt oficial american și unul israelian au spus că vasul Shahr e Kord avea la bord armament cu destinația Siria. Guvernul israelian a refuzat să comenteze.

Amploarea ripostei iraniene nu este cunoscută. Majoritatea atacurilor s-au purtat clandestin și fără declarații publice de asumare a responsabilității.

Luna trecută, o navă israeliană a atacat Helios Ray, un vas care avea la bord mașini, și care transporta în China câteva mii de autovehicule de producție germană.

Toamna și iarna trecută, câteva petroliere au fost ținta unor atacuri similare – o operațiune pe care unii oficiali au atribuit-o rebelilor houthi, o mișcare din Yemen sprijintă de Iran.

Iranul a negat orice implicare în aceste atacuri care, la fel ca și cele israeliene, erau menite să nu scufunde vasele respective, ci doar să transmită un mesaj.

“Voi atacați aici, iar noi atacăm acolo”, a declarat Gheis Ghoreishi, un analist politic care a fost consilier al Ministerului iranian de Externe pentru relațiile din Orientul Mijlociu. “Iranul și Israelul își aduc războiul lor sub acoperire în largul apelor“.

Citiți continuarea materialului pe g4media.ro

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău