THE IRISH TIMES | Președintele R.Moldova promite răzbunare la alegeri după ultima suspendare

  • 08 Ianuarie 2018 10:59
THE IRISH TIMES | Președintele R.Moldova promite răzbunare la alegeri după ultima suspendare

Rusofilul Igor Dodon e prins într-o luptă înverșunată pentru putere cu guvernul pro-UE.

Președintele moldovean Igor Dodon a avertizat guvernul țării că zilele îi sunt numărate, după ce acesta reușise să-l suspende pentru a treia oară din funcție pentru a putea adopta o lege pe care șeful statului o consideră neechitabilă pentru vorbitorii de limba rusă din țară, scrie The Irish Times.

Moldova este trasă concomitent înspre Est și Vest încă de când și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică, în 1991, iar clivajele s-au adâncit pe fondul unei lupte pentru putere între dl Dodon, pro-Kremlin, și guvernul care dorește aderarea țării la UE.

În ultimele luni curtea constituțională a Moldovei a mai aprobat de alte două ori suspendarea temporară a dlui Dodon pentru a permite guvernului să opereze modificări pe care președintele le califică drept contrare interesului național și relațiilor cu Moscova.

Curtea a decis vineri că dl Dodon a acționat ilegal atunci când a refuzat să promulge o lege despre care guvernul afirmă că va combate știrile false și propaganda, dar cu privire la care dl Dodon afirmă că urmărește să restricționeze accesul moldovenilor la presa rusească.

Un alt demnitar va fi acum în măsură să promulge legea. În octombrie președintele parlamentului a învestit un nou ministru al apărării, în condițiile în care dl Dodon se opusese numirii acestuia, iar în viitorul apropiat este de așteptat să procedeze la fel în cazul câtorva noi miniștri respinși de președinte.

„Sub nici o circumstanță nu voi ceda în fața regimului. Nu voi aproba miniștri care se compromit și nu voi promulga legi care contravin intereselor cetățenilor”, a scris vineri dl Dodon pe Facebook.

„În ce privește ultimele acțiuni ale regimului, cu sprijinul curții constituționale, ele nu vor rămâne fără urmări.”

 

 Istorie îndelungată

 

Dl Dodon a declarat că partidul său socialist se va răzbuna asupra democraților aflați la guvernare și năpădiți de scandaluri, la alegerile parlamentare din anul acesta.

„Ceea ce a făcut astăzi regimul de guvernare aduce mai mult cu agonia morții decât cu democrația. Va veni o vreme când politica dublelor standarde va face victime în rândurile democraților. Pe termen lung, ei vor fi pierzătorii”, a avertizat el.

„Anul acesta va veni bătălia decisivă. Fac apel la toți cetățenii să unească toate forțele patriotice contra regimului euro-unionist, care crede că poate subjuga voința poporului prin forță și presiune. Victoria va fi a noastră.”

În Moldova „unioniștii” sunt aceia care vor ca țara lor să devină parte a României vecine, cu care Moldova are în comun limba și o îndelungată istorie.

Teritoriul Moldovei contemporane a tot trecut de-a lungul secolelor de sub control românesc sub control rusesc, fiind înghițit într-un final de URSS.

Temerile referitoare la unirea post-sovietică cu România au alimentat un scurt război în 1992, în urma căruia Transnistria - principala regiune a Moldovei în care se vorbește limba rusă - s-a rupt de sub controlul guvernului.

De atunci ea și-a administrat propriile treburi cu sprijinul Moscovei, iar Rusia încă mai are acolo aproximativ 2.000 de militari, în ciuda faptului că se angajase să îi retragă până în 2002.

Articol de Daniel McLaughlin

Traducere: Andrei Suba

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău