The Guardian | UE pregătește o serie de documente de poziție 'combative' cu privire la Brexit

  • 07 Septembrie 2017 13:52
The Guardian | UE pregătește o serie de documente de poziție 'combative' cu privire la Brexit

Uniunea Europeană riscă o escaladare a tensiunilor cu Marea Britanie pe tema Brexitului în următoarele zile, când își va face publice o serie de cinci documente de poziție 'combative' cu privire la ieșirea Regatului Unit din Uniune, scrie The Guardian, citat de Agerpres.

Unul dintre documente îndeamnă Londra să găsească soluții în problema frontierei comune dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord - parte a Marii Britanii - astfel încât să se evite apariția unei așa-zise 'frontiere dure' și să fie menținut fragilul proces de pace nord-irlandez.

Guvernele britanic și irlandez au promis să evite crearea unei 'hard border' - ceea ce ar însemna în esență reinstalarea punctelor de control la graniță -, dar mai mulți politicieni din opoziție din ambele țări au pus la îndoială planurile în acest sens.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat recent în cursul unei vizite în Irlanda că se așteaptă ca tratativele cu privire la viitoarea graniță să fie 'extraordinare, foarte complexe și dificile'.

Un alt document la care The Guardian a avut acces se referă la solicitarea UE ca Marea Britanie să asigure protecție legală pentru circa 3000 de produse alimentare și băuturi europene, între care șunca de Parma (prosciutto), brânza feta și vinul spumant spaniol cava.

Bruxellesul mai cere Londrei, potrivit ziarului, să asigure standarde europene de protecție a datelor pentru documentele clasificate ale Uniunii, precum și tratament egal companiilor din UE implicate în proiecte de infrastructură cu finanțare publică începute înainte de Brexit.

'Per ansamblu, cele cinci documente reafirmă hotărârea UE de a se concentra exclusiv pe aspectele legate de divorț, sfidând oferta ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, de a demonstra 'flexibilitate și imaginație' și de a trece la aspectele legate de comerț', conchide The Guardian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău