The Guardian | Guvernul R.Moldova respinge ideea Unirii cu România, potrivit lui Pavel Filip

  • 11 Mai 2018 10:13
The Guardian | Guvernul R.Moldova respinge ideea Unirii cu România, potrivit lui Pavel Filip

Guvernul Republicii Moldova respinge ideea Unirii cu România, scrie publicația The Guardian citând un interviu cu premierul de la Chișinău, Pavel Filip.

Acesta a declarat pentru The Guardian că "s-au spus prea multe despre reunificare, identitate și limbă", iar el își dorește să se concentreze asupra dezvoltării țării. Pavel Filip a mai afirmat cã Rusia și România inflameazã sentimentele naționaliste în Republica Moldova și accentuează falia din rândul populației.

Pe de altã parte, Filip a afirmat cã relațiile cu România traverseazã cel mai bun moment din istorie și că Republica Moldova va fi alături de aceasta în Uniunea Europeană. Publicația britanicã amintește și de mitingul pro-Unire care a avut loc luna trecutã la Chișinău, cu participarea fostului președinte Traian Bãsescu, dar și de declarația adoptată de Parlamentul de la București în care se menționeazã că România este gata sã vină în întâmpinarea oricărei manifestări de reunificare. 

În opinia comentatorului politic Nicolae Negru, declarațiile premierului Pavel Filip sunt incoerente, afirmând, pe de o parte că relațiile Republicii Moldova și România au ajuns la cel mai înalt nivel, iar pe de altă parte, că Bucureștiul inflamează spiritele naționale la Chișinău. Această schimbare de poziție a premierului vizavi de relația cu România ar putea fi legată, potrivit lui Nicolae Negru, de alegerile locale anticipate care vor avea loc peste o săptămână și la cele parlamentare programate la sfârșitul acestui an în Republica Moldova:

”E o contradicție între între cele spuse de premierul Pavel Filip. Dacă România inflamează spiritele naționaliste în R. Moldova atunci cum ar putea fi relațiile la cel mai înalt nivel? Este o incoerență în gândirea premierului Pavel Filip. Am putea lega această incoerență și de campania electorală, care a început în R. Moldova, ne apropiem de alegerile parlamentare.

Probabil, partidul de guvernământ dorește din nou să apeleze la electoratul statalist, cei care zic că nu vor nici cu unii, nici cu alții, ci vor a R. Moldova să rămână un stat independent. Cred că domnul prim-ministru trebuie să vină cu anumite explicații în fața Bucureștiului. Ar ieși că dumnealui, pe lângă faptul că nu este sincer în relațiile cu Bucureștiul, că este  duplicitar, încearcă să folosească România în jocurile sale politice interne.

Până nu demult, când această guvernare avea nevoie de România și, de fapt, nu se putea menține la putere fără ajutorul financiar, fără împrumutul care a venit din România, atunci domnul Filip și reprezentanții guvernării făceau tot felul de declarații frățești, sentimentale cu privire la relațiile cu România și organizau chiar și ședințe comune ale guvernelor, iar acum când situația financiară s-a îmbunătățit, iarăși cu ajutorul României, ar ieși că domnul premier dă cu piciorul în direcția României”, a spus Nicolae Negru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău