The Guardian | Cum a fost cumpărat de ruși principalul sponsor al Brexitului

  • 11 August 2018 19:03
The Guardian | Cum a fost cumpărat de ruși principalul sponsor al Brexitului

Toate detaliile propunerilor rusești făcute lui Arron Banks, principalul sponsor al Brexitului în ajunul referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE sunt conținute într-un document ”scurs”, în care se face referire la oportunități exclusiviste la care ”alții nu au acces”, dar și sprijinul unei banci de stat rusesti, dezvaluie The Guardian.

„O prezentare alcatuita din șapte slide-uri, ajunsa in maonile jurnalistilor, arată modul în care lui Banks – sponsorul principal al campaniei “Leave.EU” – i s-a oferit posibilitatea unor profituri potențiale imense dintr-o tranzacție cu o companie minieră de aur“, scrie publicația, citată de Pagia de Rusia.

„Propunerea a fost făcută prin intermediul ambasadorului rus la Londra, Alexander Iakovenko”, precizeaza ziarul.

„Unii deputați au declarat ca aceste dezvaluri ridică noi întrebări cu privire la rolul Moscovei în “Brexit” și dacă Kremlinul a încercat – printr-o serie de oferte de afaceri secrete – să ofere posibilitatea liderilor susținătorilor “Brexit” de a se îmbogăți, înainte de referendumul din 2016“, – comenteaza publicatia.

„Banks a negat în mod constant obtinerea de bani din Rusia, dar sursele averii sale au fost studiate înca de când el a oferit 9 milioane de lire sterline pentru campania ”Leave.EU”, care a fost cea mai mare donatie in scopuri politice din istoria Marii Britanii“, – notează autorul.

Deși Banks au minimalizat în mod constant contactele sale cu oficiali rusi de rang înalt înainte și după referendum, în ultimele săptămâni el a fost nevoit să admită un număr de întâlnuri – inclusiv o întâlnire cu Alexandru Udod, diplomat, care mai târziu a fost expulzat din Marea Britanie sub  suspiciunea de spionaj.

La inceputul acestui an, s-a constatat că, în octombrie 2015, Udod l-a invitat pe Banks și partenerul său de afaceri Andy Wigmore la o întâlnire cu ambasadorul rus – câteva săptămâni mai târziu aceeasi companie a participat la o cina de șase ore cu ”libațiuni” copioase la Kensington.

În timpul acestei inalniri, de pe 6 noiembrie, rușii au discutat cu Banks o afacere cu aur. Peste 11 zile, ambasadorul Iakovenko i l-a prezentat lui Bnaks pe omul de afaceri sosit de la Moscova, Siman Povarenki.

Detaliile exacte ale propunerii de afaceri sunt prezentate pentru prima dată într-un document obținut de Dossier Center, o organizație de investigații, finanțata de Mihail Hodorkovski.

Slide-urile ilustrează modul în care investitorii pot obține profituri uriașe dintr-o posibilă schemă de optimizare a industriei ruse de exploatare a aurului. Companie lui Povarenkin, GeoProMining, care deține mine in Siberia și Armenia, urma să fuzioneze cu șase sau șapte firme concurente specializate in minerit aurifer.

Banks a răspuns pozitiv la oferta privind minele de aur, discutata cu ambasadorul la o ceașcă de ceai. A doua zi, pe 18 noiembrie 2015, el i-a scrislui Povarenkin un e-mail în care sune „a transmis prezentarea lui Andrew Umbers, de la Oakwell Capital, o companie in care detine o cota parte semnificativă”.

În propunerea făcută prin intermediul ambasadorului lui Banks se afirmă în mod explicit că afacerea este susținută de structuri puternice de la Kremlin. În special se spunea ca „Sberbank” deținea o treime din acțiunile companiei lui Povarenkin și că, prin urmare, ar putea oferi condiții mai bune pentru investitori.

Potrivit The New York Times, Povarenkin i-a propus lui Banks investiții în condiții favorabile în Alrosa, companie specializat in mineritul de diamante. Dossier sustine ca o propunere separată i-a fost făcută lui Banks în 2016 cu privire la achiziționarea unei mine de aur în Guineea de la omul de afaceri rus Ilia Karas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău