THE GUARDIAN: Un american și un rus vor petrece un an în spațiu

  • 05 Ianuarie 2015 07:27
THE GUARDIAN: Un american și un rus vor petrece un an în spațiu

Asemenea personajelor dintr-un film SF, doi astronauți vor afla în curând cum e să petreci un an orbitând în jurul Terrei, la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Un american și un rus vor porni în această misiune împreună, pentru a testa efectele fiziologice și psihologice ale zborurilor cosmice îndelungate. Scopul misiunii este de a vedea cum suportă corpul uman condițiile unor viitoare călătorii spre un asteroid îndepărtat sau spre Marte, care ar putea dura mai multe luni, noteză Rador.

Spre deosebire de locuitorii multor stații spațiale din filmele SF, cei doi voluntari nu se vor bucura de beneficiile gravității artificiale. Se știe că perioadele prelungite petrecute în câmpuri microgravitaționale provoacă pierderi crescute de masă osoasă și musculară, scăderea funcțiilor coronariene și arteriale și degradarea performanțelor senzoriale motorii. O navă spațială rusească Soyuz îi va transporta pe Scott Kelly de la NASA și pe Mihail Komienko, de la agenția spațială rusă Roscosmos, la stația ISS, în martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău