The Economist a desemnat „țara anului 2023”. R. Moldova apare la rubrica „locuri care au rezistat intimidărilor din partea vecinilor autocrați”

  • 21 Decembrie 2023 13:22
The Economist a desemnat „țara anului 2023”. R. Moldova apare la rubrica „locuri care au rezistat intimidărilor din partea vecinilor autocrați”

Alegerea jurnaliștilor de la publicația The Economist pentru „țara anului 2023” s-a oprit asupra unui stat care „a dovedit că se pot câștiga alegeri și fără demersuri populiste, ba chiar cu reforme economice dure și sensibile”. Deși premiul din acest an poate părea surprinzător pentru unii, publicația spune că a vrut să recunoască ceva diferit și că acesta este „locul care s-a îmbunătățit cel mai mult”, transmite News.ro, citat de digi24.ro.

„Istoricii nu vor privi înapoi la 2023 ca la un an fericit pentru omenire. Au izbucnit războaie, au fost instaurate regimuri autocratice, iar în multe țări oamenii puternici au încălcat legile și au îngrădit libertățile. Acesta este fundalul sumbru al premiului nostru anual „țara anului”. Dacă premiul nostru ar fi fost pentru rezistența oamenilor obișnuiți în fața ororii, ar fi existat o mulțime de candidați, de la palestinienii și israelienii în conflictul lor acerb până la sudanezii care fug în timp ce țara lor face implozie. Cu toate acestea, de când am început să desemnăm țara anului, în 2013, am căutat să recunoaștem ceva diferit: locul care s-a îmbunătățit cel mai mult”, explică The Economist. „Căutarea unui punct luminos într-o lume sumbră i-a determinat pe unii dintre membrii personalului nostru să dispere și să propună Barbie Land, utopia roz fictivă a unui blockbuster de la Hollywood”, notează publicația, cu umor. „Dar, în viața reală, există două seturi de țări care merită să fie recunoscute în 2023”, mai spun jurnaliștii publicației.

Premiul pentru „locuri care au rezistat intimidărilor din partea vecinilor autocrați”

Prima categorie se referă la „locuri care au rezistat intimidărilor din partea vecinilor autocrați” și aici publicația include Ucraina - țara premiată anul trecut - și Republica Moldova, care fusese desemnată „țara anului” în 2021. „Nu se poate spune că viața în Ucraina s-a îmbunătățit, dar țara și-a continuat cu curaj lupta sa împotriva mașinăriei de război a lui Vladimir Putin, în ciuda unei ezitări din partea susținătorilor săi occidentali. Moldova a rezistat intimidării rusești”, scrie publicația.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău