Thailanda își închide cea mai cunoscută plajă

  • 31 Martie 2018 10:59
Thailanda își închide cea mai cunoscută plajă

Autoritățile din Thailanda au decis să închidă, între iunie și octombrie, Maya Bay, plaja făcută celebră de Leonardo DiCaprio odată cu filmul „The Beach” (regia Danny Boyle). Motivul pentru care autoritățile au luat această decizie: afluxul mare de turiști a provocat distrugeri în ecosistem și e nevoie să se dea timp coralilor să se regenereze, scrie News.ro, care preia o informație apărută în The Guardian.

Maya Bay, din insulele Andaman, va fi închisă vizitatorilor timp de patru luni pe an, începând din iunie, pentru a permite refacerea barierei de corali din insulă. Decizia de a interzice turiști a fost luată miercuri de departamentul care administrează parcurile naționale din Thailanda, precizează Digi24.

Mai multe parcuri naționale marine thailandeze sunt închise de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lui octombrie, însă, datorită cererii turiștilor, Maya Bay a rămas deschisă după ce, în 1999, o echipă de filmare de la Hollywood a turnat aici povestea bazată pe romanul lui Alex Garland. 

Plaja primește în medie 200 de bărci și 4.000 de vizitatori în fiecare zi. 

Recent, o echipă de biologi marini a descoperit că o mare parte din bariera de corali din zonă și animalele marine au dispărut. 

„Este ca și cum cineva a lucrat decenii și nu s-a mai oprit”, a spus Thon Thamrongnawasawat, un renumit biolog. „Suprasolicitată, toată frumusețea plajei a dispărut. Are nevoie de o pauză”, a adăugat el. Biologul a precizat că nu este târziu pentru salvarea insulei, însă dacă nu se face nimic acum, va fi zadarnic mai târziu. 

Thailanda își închide cea mai cunoscută plajă

Când Maya Bay se va redeschide, departamentul va stabili o limită de 2.000 de turiști pe zi, în timp ce bărcile nu vor mai putea să ancoreze acolo, urmând să se oprească la docurile de pe partea opusă insulei. 

Mai mult de 35 de milioane de turiști au vizitat anul trecut Thailanda, comparativ cu 10 milioane câți au fost în 2000, înainte de premiera filmului „The Beach”. 

În micul golf Maya Bay, suprapopulația de turiști a provocat daune coralilor și mediului. Fascinați de faptul că pot observa pești tropicali cu ajutorul unei simple măști de scafandru și a unui tub, turiștii au dat iama în aceste locuri, ceea ce a provocat o degradare avansată a recifurilor de corali. Dincolo de încălzirea climatică, sunt arătate cu degetul comportamentul turiștilor, care nu ezită să calce pe corali, dar și proliferarea tur-operatorilor care propun scufundări în jurul acestor insule protejate de statutul lor de parcuri naționale.

În fiecare an, Thailanda își bate propriile recorduri în materie de turiști care îi calcă teritoriul, în special din cauza boom-ului de vizitatori chinezi, ceea ce pune, din ce în ce mai acut, probleme de suprapopulare în anumite insule și în anumite parcuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău