Tezele comuniștilor sunt de-a dreptul ridicole (Ziarul Național)

  • 24 Septembrie 2013 10:25
Tezele comuniștilor sunt de-a dreptul ridicole (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 24 SEPTEMBRIE

Trei companii din sectorul energetic, din care două cu capital majoritar rusesc, conduc și în anul 2012 topul celor mai importante afaceri din Republica Moldova, arată o analiză realizată de jurnalistul Ion Preașca de la „Adevărul“. O singură companie a avut în 2012 vânzări mai mari de cinci miliarde de lei și doar 16 companii au avut mai mult de un miliard, arată datele Biroului Național de Statistică. „Surpriza“ clasamentului este încă prezența mare a companiilor cu capital de stat. Nicio companie cu capital privat moldovenesc nu se află în top zece. Mândria țării, vinăriile, nu se regăsesc nic în Top 50, mai relevă Adevărul. Topul mai arată că Republica Moldova are o economie preponderent bazată pe consum.

Adevărul mai scrie și despre Blocul de milioane al clanului Plahotniuc. Ziarul relevă că în ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc și-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chișinăului. Cele două locuințe menționate de Vladimir Plahotniuc în ultima declarație de avere au o suprafață totală de 1.266,7 metri pătrați, iar potrivit datelor cadastrale ar fi vorba de facto de vreo zece apartamente, cu suprafețe cuprinse între 60 și 200 de metri pătrați, care au fost unite. Familia sa deține în prezent aproape jumătate de clădire, relevă Adevărul.

Comentând protestele declanșate de PCRM, Adevărul scrie că comuniștii vor în mod disperat să destabilizeze situația internă din țară și să provoace organizarea unor alegeri anticipate în așa fel încât să nu se ajungă la parafarea (și semnarea imediată) a celor trei acorduri istorice cu Uniunea Europeană. De data aceasta, la manifestațiile PCRM împotriva puterii de la Chișinău vor participa și comuniștii din Transnistria, cu care Voronin a încheiat un pact de colaborare, mai observă publicația. Acum devine clar cine și ce hram poartă, în momentele decisive toți își dau arama pe față, scrie Adevărul.

Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chișinău că pentru o revoluție oamenii trebuie să aibă un motiv pentru a ieși în stradă. În condițiile în care salariile și pensiile sunt plătite la timp, când se efectuează indexarea acestora, când economia dă semne de viață, când se construiesc drumuri e puțin probabil să aibă efect sperietorile mai vechi - „distrugerea statalității”, „pierderea independenței”, opinează autorul. Rămâne miza pe intervenția Rusiei. Dar se va încumeta Voronin să atace guvernul în condițiile unei agresiuni economice și politice rusești? - se întreabă autorul. Potrivit publicistului, Voronin nu are răbdare să aștepte până la încheierea mandatului actualului parlament, fiindcă vremea lui s-a și dus.

Comentatorul Victor Ciobanu susține în Ziarul Național că tezele comuniștilor sunt de-a dreptul ridicole. Cum ar fi cea referitoare la privatizări, lista de privatizare fiind pregătită de comuniști încă în 2007, iar schemele de furt al bunurilor publice au fost puse la punct pe vremea guvernării lor, amintește autorul. Totodată, Ziarul Național scrie că niciodată relațiile moldo-ruse n-au fost mai proaste decât pe timpul guvernării comuniste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău