TETRA: R. Moldova combate criminalitatea transfrontalieră cu sprijinul SUA

  • 02 Decembrie 2023 13:50
TETRA: R. Moldova combate criminalitatea transfrontalieră cu sprijinul SUA

Ieri, 1 decembrie 2023, a fost lansat sistemul special de comunicații TETRA, implementat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu sprijinul Guvernului SUA, acesta urmând să joace un rol important în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere, relatează serviciul de presă al MAI, citat de IPN.

Potrivit subsecretarului de stat pentru Securitate Civilă, Democrație și Drepturile Omului, Uzra Zeya, cu o valoare de 22,3 milioane de dolari, proiectul TETRA este cea mai mare investiție a Statelor Unite în sectorul de securitate din Republica Moldova.

Acest proiect va extinde rețeaua existentă de comunicații a forțelor de ordine din Republica Moldova pe teritoriul întregii țări în scopul asigurării autorităților moldovenești cu cele mai eficiente, fiabile și sigure capacități de comunicații.

Sistemul permite efectuarea rapidă a schimbului de date în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

Rețeaua actuală TETRA a Guvernului Republicii Moldova acoperă aproximativ 80% din țară, cu peste 100 de turnuri de comunicații. Noul proiect va extinde această rețea pentru a acoperi întreg teritoriul național.

Proiectul cuprinde proiectarea și construirea de noi turnuri pentru patru stații ale Poliției de Frontieră, achiziționarea și instalarea echipamentelor TETRA pentru toate turnurile, actualizări software pentru toate turnurile de comunicații, integrarea turnurilor noi în rețeaua TETRA existentă. De asemenea, proiectul include instruire și susținere pentru întreținerea și operaționalizarea rețelei.

Potrivit Ministerului, dezvoltarea canalelor de comunicații TETRA, cât și implementarea unei rețele de tip Intranet în Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova vor contribui la asigurarea securității și protejarea informațiilor în cadrul sistemului afacerilor interne.

Acest lucru va permite efectuarea rapidă a schimbului de date pe care îl realizează angajații MAI cu partenerii internaționali în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere. Ministrul Adrian Efros a spus că datorită acestui sistem va fi asigurată o comunicare mai clară, mai rapidă și mai sigură între diversele structuri ale statului, îmbunătățind considerabil coordonarea în situații critice.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău