Testul la autism, obligatoriu pentru copiii de până la 2 ani

  • 21 Decembrie 2012 14:20
Testul la autism, obligatoriu pentru copiii de până la 2 ani

Testul la autism va fi obligatoriu pentru copiii de până la 2 ani, din ianuraie 2013.

Obligativitatea tetului va fi introdusă pentru a determina maladia în stadiu precoce și pentru a le oferi mai multe șanse de reabilitare copiilor depistați cu autism, potrivit Ministerul Sănătății. 

Testarea la autism este una dintre măsurile care fac parte din Serviciul de Intervenție Timpurie la Copii, program discutat astăzi în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Screeningul la autism va fi obligatoriu și gratuit, de la începutul anului viitor, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 an și 9 luni și 2 ani. Testul va fi făcut de medicul de familie, împreună cu părinții, care vor trebui să răspundă la o serie de întrebări referitoare la nivelul de dezvoltare al copilului, ne-a explicat Galina Morari, șef-adjunct al Direcției asistență medicală spitalicească și urgențe din cadrul Ministerului Sănătății.

Ideea a apărut în timpul discuțiilor cu societatea civilă și părinții care au constatat că mai mulți copii sunt depistați târziu cu autism și nu li se acordă o asistență adecvată, a menționat coordonatorul programului de sănătate a copilului din cadrul UNICEF Moldova, Angela Capcelea. Totodată, ea a remarcat că statul nu oferă servicii de dezvoltare a copiilor cu autism, părinții acestora fiind nevoiți să plătească ședințe costisitoare cu psihologii.

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 122 de persoane diagnosticate cu autism, dar numărul real al acestora ar fi de câteva ori mai mare, potrivit medicilor și asociațiilor de părinți. Cei mai mulți, aproximativ 100 de autiști, sunt din Chișinău. Familiile copiilor cu autiști primesc de la stat o alocație lunară de aproximativ 600 de lei și ajutor pentru transport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău