Teste promițătoare pentru un nou medicament anti-COVID

  • 07 Martie 2021 09:33
Teste promițătoare pentru un nou medicament anti-COVID

Gigantul farmaceutic Merck și o companie americană au anunțat sâmbătă progrese în dezvoltarea unui medicament împotriva COVID-19 administrat pe cale orală. Antiviralul lor, care este în curs de testare, a avut efecte pozitive în reducerea încărcăturii virale, scrie Digi24.ro

Compania Merck a renunțat la sfârșitul lunii ianuarie dezvoltarea a două potențiale vaccinuri împotriva COVID-19, dar își continuă cercetările privind două tratamente contra bolii. Unul dintre aceste medicamente este molnupiravir, dezvoltat împreună cu compania americană Ridgeback Bio.

Medicamentul a redus semnificativ încărcătura virală la pacienți după cinci zile de tratament, a anunțat compania americană, sâmbătă, în cursul unei reuniuni cu specialiști în boli infecțioase.

„Știind că există o nevoie neacoperită de tratamente antivirale împotriva SARS-CoV-2, suntem încurajați de aceste rezultate preliminare”, a declarat într-un comunicat Wendy Painter, director medical la Ridgeback Biotherapeutics.

Faza 2 a testărilor (studiile au trei faze înainte de posibila comercializare) a fost efectuată pe 202 pacienți nespitalizați, având COVID-19 cu simptome. Nu a existat nicio alertă în termeni de siguranță, iar „dintre cele patru incidente grave raportate, niciunul nu a fost considerat în legătură cu medicamentul studiat”, a precizat compania.

Antigripale ca oseltamivir (Tamiflu) și zanamivir (Relenza) sunt uneori prescrise contra gripei sezoniere, dar cercetările întâmpină dificultăți în găsirea unui antiviral împotriva COVID-19.

Rezultatele acestui studiu, și anume o scădere mai rapidă a încărcăturii virale la indivizii având COVID-19 în fază incipientă, care au primit molnupiravir, „sunt promițătoare”, a dat asigurări William Fischer, unul dintre directorii studiului și profesor de medicină la Universitatea din Carolina de Nord, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Dacă rezultatele sunt întărite de studii suplimentare, ar putea avea consecințe importante în termeni de sănătate publică, în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească și să evolueze în lume”, a adăugat expertul.

Merck lucrează, de asemenea, la un tratament numit MK-711. Primele rezultate ale studiilor clinice arată o reducere cu peste 50% a riscului de deces sau de insuficiență respiratorie la pacienții spitalizați cu forme moderate până la severe de COVID-19, a anunțat grupul la sfârșitul lunii ianuarie.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău