Teste cu rachete nord-coreene: Emisarii SUA, Coreii de Sud și Japoniei au avut o întâlnire la Seul
-
03 Iunie 2022 09:54
Reprezentanții Statelor Unite, Coreii de Sud și Japoniei s-au întâlnit vineri, la Seul, pentru a discuta despre situația din Coreea de Nord, în contextul în care există semnale că Phenianul se pregătește să efectueze un test nuclear pentru prima dată după 2017, informează Reuters, citat de AGERPRES.
Emisarul special al SUA Sung Kim și omologii săi sud-coreean și japonez, Kim Gunn și Funakoshi Takehiro, au declarat după reuniune că Phenianul pregătește poligonul Punggye-ri pentru ceea ce ar urma să fie al șaptelea test nuclear nord-coreean.
''Ne pregătim pentru orice eventualitate, în strânsă coordonare cu aliații noștrii japonezi și sud-coreeni'', a declarat Sung Kim, fost ambasador la Seul.
În acest an, Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice, printre care una care ar fi cea mai mare rachetă balistică intercontinentală, încălcând astfel regimul de sancțiuni impus de ONU.
''Vrem să spunem clar RPDC (Coreea de Nord, n.red.) că activitățile sale ilegale și destabilizatoare au consecințe și că aceste activități nu vor fi acceptate ca normale de către comunitatea internațională'', a adăugat reprezentantul Washingtonului.
La rândul său, Kim Gunn, numit recent emisar special al Coreii de Sud, a spus că insistența Nordului pentru a obține ''arme nucleare va duce doar la consolidarea mijloacelor noastre de descurajare''.
''Drumul pe care Phenianul pornește în prezent are o singură destinație inevitabilă: reducerea securității pentru însăși Coreea de Nord'', a accentuat diplomatul sud-coreean.
Reprezentantul Japoniei, Funakoshi Takehiro, a insistat pe nevoia de coordonare, promițând ''consolidarea descurajării regionale, inclusiv prin cooperare trilaterală în domeniul securității''.
Săptămâna trecută, SUA au cerut Națiunilor Unite impunerea de noi sancțiuni contra regimului de la Phenian după testele cu rachete balistice, însă China și Rusia au făcut uz de dreptul lor de veto în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate.