Termoelectrica atenționează: Echipamentele termotehnice neconforme sunt periculoase

  • 23 Martie 11:41
Termoelectrica atenționează: Echipamentele termotehnice neconforme sunt periculoase

Intervențiile neautorizate în sistemele de încălzire interne ale clădirilor și înlocuirea pe propria răspundere a echipamentelor reprezintă un risc asupra sănătății locatarilor și pot provoca daune materiale majore. Atenționarea vine de la Termoelectrica după ce, în prima jumătate a lunii martie, au fost înregistrate două defecțiuni ale sistemelor interioare din blocurile locative provocate de utilizarea echipamentelor neconforme. Primul caz a fost înregistrat în sectorul Râșcani, iar cel de-al doilea în sectorul Botanica al capitalei. Ambele incidente s-au soldat cu inundarea apartamentelor în urma cedării echipamentelor utilizate, aducând prejudicii materiale, transmite IPN.

Potrivit lui Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica, modificarea sistemului ingineresc de alimentare cu căldură și apă caldă din interiorul blocului este periculoasă și poate cauza prejudicii majore, de aceea, Termoelectrica mizează pe responsabilitatea atât a consumatorilor, de a efectua doar intervenții autorizate în sistemul de încălzire, cât și a Gestionarului Fondului Locativ, care are în competență verificarea și buna gestionare a sistemelor inginerești din clădiri.

Termoelectrica menționează că instalarea caloriferelor cu alte caracteristici decât cele prevăzute de proiectul tehnic al locuinței, precum și celor care nu corespund normativelor de presiune (PN ≤ 8 bari) duce la înrăutățirea substanțială a repartizării agentului termic și creează riscuri sporite de cedare a instalației și inundare a locuinței.

În cazul devierilor nesemnificative ale presiunii, majorării debitelor agentului termic în sistemul intern de încălzire, sau în cadrul lucrărilor de spălare hidropneumatică și testare la presiune a sistemului, făcute anual după finalizarea perioadei de încălzire, caloriferele neconforme, conductele din plastic sau alte echipamentele adiacente utilizate – pot ceda, provocând daune materiale, dar totodată generând un risc sporit pentru sănătatea locatarilor (în caz de deteriorare a țevilor sau radiatoarelor).

Caloriferele racordate la sistemul intern de termoficare al blocului, conductele și alte echipamente adiacente trebuie să posede certificatele de conformitate, fiind înlocuite de către specialiști în domeniu, doar după o avizare prealabilă a Gestionarului Fondului Locativ. Reparația instalațiilor inginerești intrabloc se efectuează de către locatari – în apartamente, precum și de către Gestionarul Fondului Locativ  – în locurile de uz comun, etaje tehnice și subsoluri.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,4 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău