Termenul de dare în chirie a sediilor în care sunt amplasate școlile în limbă română din Transnistria va fi extins la 10 ani

  • 08 Decembrie 2017 15:03
Termenul de dare în chirie a sediilor în care sunt amplasate școlile în limbă română din Transnistria va fi extins la 10 ani

Termenul de dare în chirie a sediilor în care sunt amplasate școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană va fi extins la 10 ani, față de un an cum era până în prezent, a declarat viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unui interviu acordat pentru MOLDPRES.

Oficialul a specificat că, pe lângă extinderea termenului de chirie, plățile pentru serviciile comunale vor fi efectuate identic, indiferent de limba de predare în instituția de învățământ. Totodată, potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare, plățile vor fi reduse la un preț minim posibil, iar banii vor fi redirecționați la susținerea și dezvoltarea acestor școli. 

În același timp, Gheorghe Bălan a menționat că școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului vor putea utiliza terenurile pe care sunt amplasate. De asemenea, urmează a fi asigurată libera circulație a profesorilor și elevilor, cu eliminarea barierelor existente în acest sens.

În prezent, în Zona de Securitate există opt școli cu predare în limba română, cinci licee și trei gimnazii, care își desfășoară activitatea în baza programei educaționale a Republicii Moldova și în care studiază circa 1400 de elevi. 

Noile modificări sunt parte a 4 acorduri, semnate la 25 noiembrie de către reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului la negocierile privind rezolvarea diferendului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău