Termenele de efectuare a urmăririi penale, pe mai multe tipuri de cauze, vor fi întrerupte

  • 29 Martie 11:08
Termenele de efectuare a urmăririi penale, pe mai multe tipuri de cauze, vor fi întrerupte

Pe durata stării de urgență, în activitatea de urmărire penală pe cauzele inițiate până la, sau în perioada stării de urgență, cu anumite excepții, vor fi întrerupte de drept termenele de efectuare a urmăririi penale. Decizia a fost luată la ședința Comisiei Situații Excepționale din 28 martie, transmite IPN.

De asemenea, vor fi întrerupte termenele de examinare a sesizărilor despre infracțiuni, de efectuare a actelor de constatare, de soluționare a cererilor în procesul urmăririi penale, precum și a contestațiilor, dar și de menținere a persoanei în calitate de bănuit.

Termenele vor continua să curgă de la data încetării stării de urgență.

Excepție de la prevederile respectivei decizii vor constitui cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori.

De asemenea, vor constitui excepție măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată.

O altă excepție prevede cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.

Ultimul caz penal de rezonanță despre care s-a discutat în spațiul public este cel al fostului deputat democrat Constantin Țuțu, care s-a predat benevol autorităților moldovenești la hotarul cu România și căruia instanța i-a prescris regim de carantină și nepărăsirea localității.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26
Cer fragmentat
Umiditate:41 %
Vint:6,2 m/s
Sat
23
Sun
21
Mon
21
Tue
23
Wed
23

Curs oficial BNM 06 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău