Teritorii palestiniene: Washingtonul "se opune ferm" anchetei CPI

  • 04 Martie 2021 08:57
Teritorii palestiniene: Washingtonul

Statele Unite "se opun ferm" anchetei procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) cu privire la presupuse infracțiuni, atribuite în special Israelului, în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Ne opunem ferm anunțului procurorilor CPI privind o anchetă asupra situației palestiniene și suntem dezamăgiți de aceasta", a afirmat el în fața presei.

"Vom continua să sprijinim cu tărie Israelul și securitatea acestuia, în special opunându-ne acțiunilor care vizează în mod nedrept Israelul", a adăugat el.

Ned Price a apreciat din nou că instanța cu sediul la Haga nu este "competentă", deoarece statul evreu nu a semnat Tratatul de la Roma care i-a dat naștere, iar palestinienii "nu sunt un stat suveran". "Statele Unite au considerat întotdeauna că jurisdicția Curții trebuie limitată la țările care i-o acordă sau în cazul sesizării de către Consiliul de Securitate al ONU", a insistat purtătorul de cuvânt.

Procurorul Fatou Bensouda a anunțat deschiderea unei anchete "asupra situației din Palestina" cu începere de la 13 iunie 2014, după ce a invocat o "bază rezonabilă" pentru a crede că mai multe crime au fost comise de membri ai forțelor israeliene, autorităților israeliene, Hamas și grupurilor armate palestiniene în timpul războiului din Gaza din vara respectivă.

 

Foto: (c) EVA PLEVIER/EPA


Israelul a criticat această decizie salutată de conducerea palestiniană.

Precedentul guvern american al lui Donald Trump a dus extrem la neîncrederea față de CPI, sancționând-o direct pe Fatouma Bensouda și pe alți responsabili pentru că au decis să ancheteze acuzațiile de crime de război americane în Afganistan.

Guvernul Joe Biden ar putea reveni asupra acestor sancțiuni.

"În pofida dezacordului nostru cu CPI cu privire la acțiunile sale referitoare la situația palestiniană și, bineînțeles, la Afganistan, suntem pe cale să reexaminăm cu atenție sancțiunile", a spus Ned Price. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău