Teodor Candu: Mulți nu știu că în anul 1944 colecția “Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală“ a fost evacuată în România, iar în 1945 a fost reîntoarsă
-
24 Octombrie 2019 15:03
O Expoziție cu genericul „130 de pași prin Muzeul de etnografie” a fost vernisată astăzi cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la înființarea Muzeului Național de Etnografie și istorie naturală. Cu acest prilej a fost lansat un volum istoric, dedicat instituției, de asemenea o carte poștală și un timbru.
Scopul expoziției este de a face o retrospectivă a evoluției istorice a uneia dintre cele mai vechi instituții de cultură din Republica Moldova, afirmă Directorul prim adjunct al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Teodor Candu. Sunt prezentate piese din diferite colecții ale Muzeului, dar și documente din Arhiva Națională a Republicii Moldova, expuse pentru prima oară spre atenția publicului:
“Prin expoziția lansată astăzi încercăm să facem o retrospectivă a evoluției istorice a acestei instituții, prin imagini, prin exponatele pe care le prezentăm și prin textele pe care le-am pregătit pentru publicul larg, ca să înțeleagă prin ce a trecut acest muzeu, cum a funcționat el, cine a lucrat în acest muzeu și cum a fost posibil ca o asemenea instituție să funcționeze o perioadă atât de îndelungată pentru spațiul nostru”, a spus Teodor Candu.
În cadrul evenimentului a fost lansat volumul “Muzeul Național de Etnografie și istorie naturală – evoluția în epoca modernă și contemporană”, în care sunt prezentate schimbările în destinul instituției, care a avut de trecut prin mai multe perioade istorice – secolul 19, perioada interbelică, cea sovietică, etc.
Teodor Candu afirmă că nici până astăzi nu se știe exact câte din piesele Muzeului, care au fost evacuate în 1944 în România, s-au reîntors înapoi la Chișinău în 1945. El afirmă că unele din ele s-au pierdut, iar, în schimb, au apărut altele.
„Spre exemplu mulți nu știu că în anul 1944 colecția Muzeului a fost evacuată în România, iar în 1945 a fost reîntoarsă. Din păcate, în acea perioadă multe piese s-au pierdut și nici până azi nu știm câte dintre piese s-au reîntors. Pentru a confrunta exponatele de azi cu listele păstrate din perioada Muzeului Zemstvei sunt necesare eforturi colosale”, a precizat Teodor Candu.
De asemenea au fost lansate un timbru și o carte poștală dedicate aniversării.
În cadrul programului festiv ce a avut loc astăzi la Muzeul de Etnografie din Chișinău au fost prezenți oaspeți oficiali, muzeografi de la alte muzee din Republica Moldova și din România (Muzeul de Etnografie a Moldovei din Iași).