Teodor Baconschi a lansat cartea „Micul almanah al marilor oameni”

  • 30 Martie 2018 19:27
0%
00:00:00
00:00:00

Fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, și-a lansat vineri, 30 martie, la Chișinău cartea „Micul almanah al marilor oameni”. Volumul conține portretele unor personalități care au marcat biografia intelectuală și profesională a cronicarului. La lansare a fost și colega noastră Cristina Popușoi, care are mai multe detalii.

„Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut”) semnat de diplomatul român Teodor Baconschi, reunește 40 de portrete ale unor personalități internaționale și naționale importante în biografia intelectuală și profesională a cronicarului. În carte veți găsi schițele a diverse personalități: de la Papa Ioan Paul al II-lea și Hillary Clinton, până la Andrei Pleșu sau Horia Bernea. 

„Sunt 40 de portrete: 20 din România, 20 din lumea largă de mari personalități care într-un fel sau altul m-au influențat sau pe care am avut privilegiul să-i întâlnesc pe viu și le-am evocat în crochiuri, nu am scris o mie de pagini de memorii. Cu detalii semnificative, împrejurările în acre i-am cunoscut, am selectat și câte o anecdotă. Sper ca aceste portrete și evocări să relanseze ca subiect ideea oamenilor de seamă, pentru că azi, chiar dacă continuăm să citim clasici, nu prea mai admirăm pe nimeni. Criticăm, demolăm, ierarhia valorilor e supusă unui tir critic nemilos”, a declarat autorul cărții, Tudor Baconschi.

La lansare a participat și viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Iurie Leancă. El a subliniat rolul pe care l-a avut Tudor Baconschi, în timpul mandatului său de ministru de externe, pentru apropierea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

”Teodor Baconschi și-a asumat un rol de avocat dar și de locomotivă în acest efort de a scoate Rep. Moldova din anonimat sau dintr-o izolare, de fapt, pe care ne-au impus-o comuniștii. Să ne amintim de 2009: relații suspendate cu UE din cauza introducerii regimului de vize pentru cetățenii români. Toți se uitau la noi cu scepticism și cu multă neîncredere. Iată că lui Teodor Baconschi îi revine meritul de a ne ajuta să parcurgem această etapă foarte repede.”

Volumul a fost lansat la Chișinău cu sprijinul ambasadei României în Republica Moldova. Ambasadorul Daniel Ioniță.

„Domnul Baconschi, după cum știți, este un distins diplomat și scriitor. Am avut marea plăcere și onoare să lucrez cu domnia sa, în mod direct, pe durata mandatului domniei sale de ministru al Afacerilor Externe. Sunt convins  că și prin acest eveniment, reușim să marcăm cum se cuvine la Chișinău anul Centenarului Marii Uniri”.

Criticii literari au reușit să citească deja cartea „Mic almanah al marilor oameni”. Criticul Maria Pilchin spune că a impresionat-o cel mai mult felul în care Baconschi l-a descris pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„E o carte de căutat. Gestul autorului trebuie să fie observat de colegii lui de breaslă, pentru că face un bine diplomaților: nu orice diplomat e în stare să-și scrie memoriile. Aici s-a întâlnit scriitorul și diplomatul(...)M-a impresionat foarte mult felul în care îl descrie pe Serghei Lavrov. „Orice ministru novice care nu vine din carieră devine cea mai facilă pradă în fața acestui tip abil care combină moștenirea perversă a diplomației sovietice și postura neo-imperială a Rusiei putiniste cu șarmul tosltoian al aristocratului hedonist”.   Teodor Baconschi e un portretist de-adevăratelea.”

Teodor Baconschi este un antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român, fost ministru de externe al României, în perioada 2009-2012.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău