Tentative de „recrutare'' de diplomați ruși: Moscova îl convoacă pe ambasadorul Țărilor de Jos

  • 31 Octombrie 2022 17:45
Tentative de „recrutare'' de diplomați ruși: Moscova îl convoacă pe ambasadorul Țărilor de Jos

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat luni că l-a convocat pe ambasadorul Olandei la Moscova, pentru a ''protesta ferm'' împotriva tentativelor de "recrutare" de diplomați ruși în Țările de Jos de către serviciile de informații occidentale, informează AFP.

Ambasadorul Olandei la Moscova, Gilles Beschoor Plug, "a fost convocat pe 31 octombrie la Ministerul Afacerilor Externe", a anunțat diplomația rusă într-un comunicat.

În timpul acestei convocări, Moscova "a protestat ferm împotriva unei tentative de recrutare a atașatului militar al ambasadei Rusiei la Haga, pe 20 octombrie, de către un reprezentant al serviciilor de informații britanice", potrivit aceleiași surse.

"Astfel de acțiuni provocatoare sunt inacceptabile (...) și împiedică funcționarea normală a instituțiilor ruse în străinătate", subliniază comunicatul.

Potrivit diplomației ruse, mai multe "provocări" similare din partea serviciilor speciale occidentale la adresa unor diplomați ruși au avut loc în ultimii ani în Țările de Jos.

În decembrie 2018, reprezentanți ai Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA au încercat să recruteze "într-un parc" un diplomat al misiunii ruse pe lângă Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar în decembrie 2019 ei au încercat să "incite la cooperare" un atașat al ambasadei Rusiei în Olanda, "într-o zonă privată a aeroportului Schiphol" din Amsterdam, afirmă comunicatul.

Diplomația rusă acuză Olanda "nu doar că nu a împiedicat aceste acțiuni ilegale, dar a și participat la ele".

Astfel, "în aprilie, membri ai serviciilor speciale olandeze au încercat să recruteze trei diplomați ruși care fuseseră înainte de aceasta declarați personae non-gratae". În iulie 2020, la Haga, "un echipament de supraveghere a fost descoperit în mașina unui diplomat al ambasadei" ruse, susține comunicatul.

Rusia îndeamnă "autoritățile olandeze să se abțină de la aceste acțiuni ostile care duc la o degradare ulterioară a relațiilor bilaterale" și cere "măsuri exhaustive menite să împiedice astfel de incidente pe viitor", adaugă comunicatul.

Ofensiva pe care Rusia a declanșat-o în Ucraina de pe 24 februarie a suscitat un val de condamnări pe plan internațional și o ploaie de sancțiuni care au fost însoțite de expulzarea a sute de diplomați ruși de către țări occidentale.

În unele cazuri, aceste expulzări au fost însoțite de acuzații de spionaj, transmite Agerpres.

Moscova a promis că va răspunde în oglindă la fiecare dintre aceste măsuri și zeci de diplomați occidentali au fost deja expulzați din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău