Tensiunile cu Rusia ar putea afecta redresarea economică a Ucrainei spune un consilier prezidențial

  • 15 Aprilie 2021 16:24
Tensiunile cu Rusia ar putea afecta redresarea economică a Ucrainei spune un consilier prezidențial

Tensiunile dintre Kiev și Moscova pe tema conflictului din estul Ucrainei ar putea afecta revenirea economică a Ucrainei și fac și mai urgentă asigurarea de finanțare de la Fondul Monetar Internațional, a declarat joi consilierul pe probleme economice al Președintelui Ucrainei, Oleg Ustenko, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Moscova a masat zeci de mii de soldați la granița cu fosta republică sovietică care aspiră să adere la NATO, în contextul în care, de la începutul anului, violențele au fost reluate în conflictul din estul Ucrainei dintre forțele de la Kiev și separatiștii pro-ruși.

Potrivit lui Oleg Ustenko, masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina a dus la creșterea costurilor de finanțare de pe piața internă și a determinat Guvernul de la Kiev să accelereze eforturile pentru a obține noi împrumuturi de la FMI. "O creștere a concentrării de trupe rusești de-a lungul granițelor Ucrainei afectează în mod negativ economia Ucrainei pe termen scurt", a apreciat Ustenko în primele comentarii ale unui înalt oficial ucrainean cu privire la impactul economic al tensiunilor cu Rusia.

Aceste tensiuni au dus, joi dimineața, la deprecierea obligațiunilor suverane ucrainene cu până la 1%.

Ucraina a intrat în recesiune anul trecut după ce mai multe carantine impuse la nivel național pentru a combate pandemia de coronavirus și-au făcut simțite efectele asupra activității economice. De la o contracție a Produsului Intern Brut de 4% în 2020, Guvernul de la Kiev miza în acest an pe o revenire de 4,6%.

Cu toate acestea, înghețarea reformelor a împiedicat Guvernul de la Kiev să obțină noi împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional, în cadrul unui acord de asistență în valoare de cinci miliarde de dolari aprobat în luna iunie a anului trecut.

Parlamentul de la Kiev urmează să voteze joi un act legislativ anti-corupție necesar pentru obținerea de noi împrumuturi de la FMI.

Acordarea altor ajutoare internționale, inclusiv din partea Uniunii Europene, este condiționată de progresele Ucrainei în cadrul acordului cu FMI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău