Tensiuni SUA-China: Pompeo se va întâlni cu un înalt responsabil chinez pentru politică externă în Hawaii

  • 13 Iunie 2020 13:33
Tensiuni SUA-China: Pompeo se va întâlni cu un înalt responsabil chinez pentru politică externă în Hawaii

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu înaltul responsabil chinez pentru politică externă Yang Jiechi în Hawaii, în încercarea de a detensiona relațiile dintre cele două cele mai mari economii ale lumii asupra unor diferite probleme, potrivit unor informații mass-media, informează sâmbătă Reuters, preluat de Agerpres.

Pompeo își planifică deplasarea "în liniște" și aranjamentele nu au fost încă finalizate, potrivit Politico.

Pompeo a fost vocal în criticile la adresa Chinei asupra unei serii de probleme de la originile pandemiei de coronavirus până la
politica ei în Hong Kong și tratamentul minorităților sale etnice și religioase, amintește Reuters.

Departamentul de Stat american și ambasada chineză din Washingtonul nu au răspuns imediat la solicitări de a comenta.

Ziarul South China Morning Post din Hong Kong a citat o sursă neidentificată spunând că Yang, consilier de stat și membru al biroului politic al Partidului Comunist Chinez, va reprezenta partea chineză la întâlnire.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimele luni și președintele american Donald Trump a spus că le-ar putea chiar
rupe.

Pompeo a declarat luna trecută că China ar fi putut preveni moartea a sute de mii de oameni în întreaga lume fiind mai transparentă cu privire la coronavirus și a acuzat-o de refuz de a face schimb de informații.

El a spus de asemenea că planurile chineze de a impune legi de securitate națională în Hong Kong înseamnă sfârșitul autonomiei fostei colonii britanice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău