Tensiuni post-Brexit între Franța și Marea Britanie din cauza cotelor de pescuit

  • 29 Septembrie 2021 18:44
Tensiuni post-Brexit între Franța și Marea Britanie din cauza cotelor de pescuit

Administrația Emmanuel Macron a criticat dur, miercuri, Marea Britanie, considerând „inacceptabile” deciziile privind licențele de pescuit destinate ambarcațiunilor franceze în Canalul Mânecii, potrivit Mediafax/

Insula britanică Jersey a anunțat acordarea a 64 de licențe de pescuit definitive pentru ambarcațiuni franceze și respingerea a 75 de dosare. Anterior, autoritățile de la Londra au acordat alte 12 licențe de pescuit în apropierea coastelor britanice, scrie DIGI24.

„Sunt decizii total inacceptabile și inadmisibile, care intră în contradicție cu acordul semnat în cadrul Brexit”, a reacționat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Paris, citat de cotidianul Le Point.

„Înțelegem îngrijorarea și furia pescarilor și cerem Bruxellesului să analizeze posibile măsuri de retorsiune dacă acordurile nu vor fi respectate”, a avertizat Gabriel Attal.

„Pescuitul francez nu poate fi luat ostatic de britanici din rațiuni politice”, a declarat, la rândul său, Annick Girardin, ministrul francez pentru Afaceri Maritime, conform cotidianului Le Monde.

Asociațiile pescarilor francezi sunt profund nemulțumite de situație. „Este evident că nu se ține cont de nimic”, a afirmat Jean-Luc Hall, președintele Comitetului național pentru Pescuit din Franța.

Acordul post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană prevede că pescarii europeni pot pescui în continuare în apropierea coastelor britanice dacă obțin licențe britanice.

Asociațiile de pescari din Marea Britanie și Franța au contestat în mod repetat Acordul post-Brexit. Pescarii britanici sunt nemulțumiți că francezii pot avea acces în continuare în apele teritoriale britanice. Pescarii francezi nu sunt de acord cu modul în care autoritățile britanice acordă licențele de pescuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău